A karanténnak köszönhetően a napelemek több energiát termelnek

Napelem és Covid19

A karanténnak köszönhetően a napelemek több energiát termelnek

A koronavírus terjedésének visszaszorítása céljából március elején szigorú intézkedéseket vezettek be az országok. A kijárási korlátozások és a karantén miatt lényegesen kevesebben mentek és mennek ki az utcára, hogy csökkentsék a fertőzés veszélyének a lehetőségét. Egy kis idő elteltével a kutatók megállapították, hogy ennek köszönhetően nagyban kisebb a légszennyezés és sokkal tisztább lett a levegő. Egy friss tanulmány pedig azt mutatja, hogy ezáltal a napelemek működése hatékonyabbá vált, észrevehetően több energiát kezdtek el termelni. Vegyük például Delhit, ahol mindig nagymértékű volt a levegő szennyezettsége, ezért a panelekig elég nehézkesen jutott el a napfény. Ezt a hírt a Science Alert is megírta.

A helmholtz-Institut Erlangen-Nünberg kutatóintézetből származó tudósok végeztek vizsgálatokat Delhiben, ami mondhatni, hogy a világ egyik legszennyezettebb városa. Számítottak arra, hogy lesznek különbségek, változások, de nem gondolták, hogy ekkora mértékűek.

Delhiben a karantén március 24-én lépett érvénybe, az említett időszak előtt és után PM2,5-ös szennyezettséget állapítottak meg a légkör tekintetében. Az értéket végül összevetették a tavalyi adatokkal, amelyek ugyanabban az időszakban kerültek megállapításra. A vizsgálathoz a besugárzás mértékét is ellenőrizniük kellett, hogy a levegő részecskéinek szétszóródása nélkül mennyi napfény jut be a Föld felszínére.

Március végén a tavalyi évhez képest 8%-kal nőtt a napfény bejutási aránya, áprilisban ez az érték pedig 6%-kal volt nagyobb. A szakértők úgy vélik, hogy amíg ilyen marad a levegő, a napelemek jócskán több energiát tudnak termelni.

Ha ön is napelem szerelésen gondolkodik, nem késő még idejében lépni, keressen minket bátran!

Végezetül jó ha erről is tud, hogy legyen ideje helyes dönteni! 2024-től változik a szaldó elszámolás.