Watts Bar atomreaktor

Watts Bar atomreaktor

A nukleáris kapacitások bővítése hazánkban sok vitát váltott ki az elmúlt időszakban, a paksi atomerőműben a tervek szerint két új reaktor épül, melyből az első üzembeállítása 2023-ban várható.

De mi a helyzet az USA-ban?

Ha minden jól megy, idén nyáron termelésbe állhat az amerikai Watts Bar atomerőmű második reaktora is, melyet még a 70-es évekbeli technológiával kezdtek el építeni és sok csúszás és folyamatosan emelkedő költségek jellemeztek. A Watts Bar II. végleges költsége várhatóan eléri a 4,7 milliárd dollárt.

Ez lesz az USA-ban az első új termelésbe álló atomreaktor a 20 évvel ezelőtt elkészült Watts Bar első reaktora után. A 43 évnyi kivitelezés jól tükrözi, hogy az Egyesült Államokban sem könnyű nukleáris erőművet üzembe helyezni.

A nukleáris beruházásokat világszerte megakasztotta a fukusimai atomkatasztrófa. Annak ellenére, hogy a nukleáris technológia folyamatosan fejlődik, egyre kisebbek, olcsóbbak és hatékonyabbak lesznek az erőművek, vannak olyan országok – élükön Németország – akik egy az egyben megakarnak szabadulni a nukleáris energiától.

Napjainkban az USA-ban további 4 reaktor kivitelezése zajlik, azonban ha a Watts Bar esetét vesszük alapul, akkor egy jó ideig nem számíthatunk arra, hogy ezek termelésbe fognak állni.