Új öko lakónegyed építését tervezik Bécsben

Öko lakótelep Bécsben

Új öko lakónegyed építését tervezik Bécsben

Bécs új lakónegyedét, név szerint a Village im Dritten-t, a főváros 3. kerületébe tervezik megépíteni. A passzívház-lakónegyed Európában a legnagyobb lesz, a fő szempont az épületek tekintetében, hogy a klímaváltozás hatásait ellensúlyozzák és támogassák a közösségi funkciókat. A 11 hektáron elhelyezkedő lakópark épületeiben összesen 1900 lakás kerül kialakításra, ennek bizonyos része klasszikus önkormányzati lakás, illetve szociális bérlakás, de külön biztosítanak otthonokat kisgyermekeiket egyedül nevelő szülők számára, valamint azon fiataloknak, akik együtt bérelnének szobákat.

A lakópark középpontját egy 2 hektáros park fogja alkotni, ahová a szülők gyerekeiket nyugodt szívvel leengedhetik játszani, mivel a terület jelentős részeiről a gépjárművek ki lesznek tiltva. A parkban, a korosztályokhoz igazítva létesítenek sportpályákat, játszótereket, vízi játszóteret, a kisállat tartóknak rendelkezésre fog állni kutyafuttató, de még párakapukat is kihelyeznek, így kedveznek a mozgásra, pihenésre vágyóknak.

A lakásokban minőségi nyílászárók, árnyékolók kerülnek felszerelésre, emellett bárki időzhet a növényzettel beültetett tetőteraszokon. Az energiaellátás távhővel történik majd, illetve a tetőkre telepített napelemek segítségével. Nyáron a hűtésről hőszivattyús földhőszondák fognak gondoskodni, az esővizet szintén begyűjtik, mert hasznosítani akarják a növények öntözésére.

Az épületek földszintjeire boltok, csomagelosztók, bicikliszervizek létesítését tervezik, valamint egy remek közösségi tér kialakítását. Az öko lakónegyed az előzetes tervek alapján 2026-ra készül el.

A felhasznált kép: Az épületek természetes szigetelését zöldhomlokzat biztosítja © Franz & Sue