Új nagy hatékonyságú házi solar panel

Új nagy hatékonyságú házi solar panel

Az új rekordnak számító 36,4%-os hatékonyság messze túlszárnyalja a piacon kapható napelemek hatásfokát, melyek jelenleg 20% körül mozognak.

Az újítás az eszköz kialakításában és az űrtechnikában is használt modulokban rejlik. Mivel ezen panelek ára jóval drágább, így a költséghatékonyságot szem előtt tartva a lehető legkevesebb mennyiséget építettek az eszközbe.

Önmagukban ezek a csupán néhány négyzet-milliméteres panelek még nem garantálnák a hatékonyság növekedését. Éppen ezért a fejlesztők egy vékony műanyag réteg, és az azokon kialakított lencsék segítségével pozicionálják a nap sugarait a megfelelő területre. Az eszköz folyamatosan figyeli a napsugarak beesési szögét, és a szerkezetet úgy mozgatja, hogy a lencsék egész nap a napsugarak 100 százalékát képesek legyenek felhasználni.

Az Insolight szerint ez a technológia az átlagosnál lényegesen többe fog kerülni, ám a nagyobb energiahatékonyság miatt ez a költség hamar megtérül. A laboratóriumi tesztelések után hamarosan a szabadban is elkezdik mérni a hatékonyságát, hogy kiderüljön ténylegesen beváltja-e a hozzáfűzött reményeket.

Akit bővebben érdekel ez az új technológia, a következő videón angol nyelven is utánanézhet.