Új 20 MW-os napelemparkot adtak át Nógrád megyében

Napelempark Csengerháza és Kányástelep közötti földterületen.

Új 20 MW-os napelemparkot adtak át Nógrád megyében

A Nógrád megyei két település között található, 50 hektár-os földterületen 40 db, a Napból érkező energiákat hasznosító kiserőművet telepítettek a Heliosys Hungary befektetői csoport beruházásának keretében. A több mint 11.000 otthont kiszolgálni képes energetikai park a tervezettek szerint minimum 25 évig fogja szolgálni hazánk áramellátását. Az átadáson részt vesz a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség több tagja, illetve környező települések polgármesterei.

Az 50 hektáros projektet egy legelőn valósították meg a kivitelezők, és a terület karbantartását, a növényzet elburjánzásának megakadályozását továbbra is állatok legeltetésével fogják megoldani, így az állattenyésztési hasznosítás sem sérül.

A beruházás azért is érdekes, mert ez egy újabb mérföldkő az Uniós célkitűzések elérése érdekében, habár hazánk még mindig jelentősen elmarad a célszámoktól. A tavalyi évre a tervek szerint a teljes energiatermelés 20%-át kellett volna adnia a megújuló energiaforrásoknak, ehhez képest Magyarországon ez a szám mindössze 11% volt, ezen belül pedig a napenergia mindössze 3%. Szintén az Európai Unió törekvése, hogy 2030-ra ez az szám meghaladja a 30%-ot, ami azt jelenti, hogy alaposan bele kell húzzunk a megújuló energiaforrások telepítésébe, fejlesztésébe.

A nagyberuházásokon túl a háztartások is tehetnek azért, hogy hazánk jobban fel tudjon zárkózni az EU-ban ezen a területen, ugyanis ma már egyre szélesebb kör számára érhető el a napelem– és napkollektor telepítés. Ezzel jelentősen le lehet csökkenteni a család kiadásait, ráadásul az idén elindított 3+3 otthonfelújítási állami támogatás is igénybe vehető ilyen rendszer telepítésére, bár az is igaz, hogy a szakmai szervezetek és a kormány álláspontja egészen eltérő arra vonatkozóan, hogy a támogatás milyen rendszer telepítésére elegendő.