Tiszta villamos energia termelés eső által

Tiszta villamos energia termelés eső által

Elképzelhető, hogy hatalmas áttörést hozhat a napelemeknél egy új fejlesztési irány, amely arra irányul, hogy a panelek esős időben is képesek legyenek az energiatermelésre. Az új technológia azzal a lehetőséggel kecsegtet, hogy ha éjszaka esik, akkor is képesek lesznek a napelemek villamos energia előállítására. A megoldás kulcsát az esőcseppek jelentik.

A kínai Soochow Egyetem egyik laboratóriumában fejlesztik ezeket a speciális napelemeket, melyek tehát esős időben is képesek lesznek az energiatermelésre. Erről számolt be a The Guardian.

Esős időben az energiatermelésre az esőcseppek kinetikus, azaz mozgási energiáját használják fel. Az új fejlesztésű speciális napelemek dupla polimerréteget kapnak melyek a fotovoltatikus panelek felett helyezkednek el és átlátszóak. Esőben az egyik réteg elektródaként viselkedik, így a ráhulló majd lefolyó esőcseppek mozgásánál jelentkező úgynevezett statikus elektromosságot gyűjtik be. A technológiának köszönhetően az eszköz még éjjel is képes – feltéve ha esik – villamos energiát termelni.

Ezidáig több fejlesztő is elismerően nyilatkozott az eddigi eredmények kapcsán, és bizakodóak a napelemek alkalmazása terén történő áttörésben. Mint ahogy többen is megjegyezték és az egyetem munkatársai is elismerik, hogy jelenleg az esőcseppekből nyerhető kimeneti teljesítmény kevesebb, mint a hagyományos módon létrejött így további fejlesztéseket igényel a megvalósítás. A projekten dolgozó kutatók azonban mondják, három-öt évre van még szükség ahhoz, hogy olyan prototípust építsenek, amely alapja lehet egy későbbi sorozatgyártásnak.

Akit esetleg érdekel a The Gardian teljes cikke a témában az itt elolvashatja.