Szuperolcsó fotovillamos elem nyomtatás

Milyen napelemet érdemes választani?

Szuperolcsó fotovillamos elem nyomtatás

Ausztráliában a Newcastle-i Egyetemen Paul Dastoor professzor és csapata megtalálta az eddigi legolcsóbb megoldást amely képes lehet a szegényebb település polgárait is napenergiával ellátni. A kidolgozott eljárással így olcsón és gyorsan lehet létrehozni viszonylag jó hatásfokkal működő paneleket. Dastoor szerint már egy laborban használt nyomtatóval is több száz négyzetméternyi panelt tudnak kinyomtatni egy nap alatt, egy ipari nyomtatóval pedig nagyságrendekkel többet lehet.

A napelem panelek nyomtatásához mindössze egy olyan műanyag lapra van szükség, amit képes kezelni a nyomtató, valamint – és ez a technológia lényege – egy speciális tinta, amit szintén az egyetemen kísérleteztek ki. A szénalapú, vízbázisú környezetkímélő festékanyag nem tartalmaz mérgező anyagokat.

A panelek hatékonysága kiváló a professzor szerint és akkor is képesek áramot termelni, amikor a fényviszonyok már nem ideálisak (például felhős időben, sőt akár még holdfény mellett is). A gyártási költség rendkívül alacsony, kevesebb mint a 10 dollárba kerül egy négyzetméternyi panel előállítása. A telepítés is egyszerű, mivel lényegében 0,1 milliméteres műanyag filmréteget kell felkasírozni a megfelelő helyre, ami további költségcsökkenést jelent.

Mivel az anyag könnyű, egyszerűen szállítható, és szinte bárhol alkalmazható. Gyorsan ki lehet építeni ideiglenes áramellátó rendszereket például vészhelyzetekben, de akár hajók fedélzetére is telepíthető anélkül, hogy megváltoztatná a hajó egyéb tulajdonságait.

Ha ez az új olcsó napelem gyártási folyamat beválik, akkor az forradalmasítani tudja a napenergia hasznosítást.