Smartflower

Smartflower

Hallott már a Smartflower nevű osztrákok által fejlesztett eszközről, amely jóval több energiát képes termelni mint a hagyományos napelemes megoldások?

A kis hazánkban is kapható Smartflower egy teljesen automatikus eszköz, amely a napfelkelte után magától kinyílik és betájolja magát úgy, hogy a nap mindig szemből érje. Az idő elteltével pedig követi a nap mozgását, hogy az mindig optimálisan érje. Amint az eszköz már nem tud kellő hatékonysággal dolgozni, egyszerűen összecsukja magát – elmegy pihenni – és “vár” a következő nap reggeléig az ideális állapotra.

És, hogy ez miért is előnyös a normál fotovoltaikus elemekkel szemben?

Azért, mert a háztetőkre szerelt elemek egyik legnagyobb hátránya, hogy a pontos tájolás ellenére is csak a nap egy bizonyos szakában képesek optimális hatékonysággal működni. Ezt a problémát orvosolta az osztrák cég ezzel a napraforgóhoz hasonlító rendszerrel.

Maga a szerkezet mely az idei évben a Red Dot termékdizájnért járó díjat is elnyerte úgy néz ki, mintha egy hatalmas virág tárná szét a szirmait. Az energiát melyet elektromos árammá alakít egy 18 négyzetéteres felület segítségével gyűjti össze. Az ugyanekkora felületű napelemes megoldásoknál 40 százalékkal több energiát képes termelni. Ezzel, egy átlagos közép-európai háztartás éves fogyasztását spórolja meg.