Orvostudomány – fotovillamos bőr

Orvostudomány – fotovillamos bőr

Korábban a kutatók már fejlesztettek grafénből készült “elektronikus bőrt”, ami kimondottan a művégtagokon való alkalmazást célozta meg. A most bejelentett újítás pedig a grafén fizikai tulajdonságaira támaszkodva képes hasznosítani a napenergiát a beépített napelemek segítségével, amely a “bőr” energiával való teljes ellátását képes biztosítani.

Jelenleg a piacon elérhető fotovoltaikus cellák könnyedén tudják az új bőr energiaigényét teljesíteni, ami 20 nanowatt négyzetcentiméterenként.

Az egyetemi csapat az eddigi eredményeken felbuzdulva tovább kívánja javítani a rendszer energiaellátását, hogy az képes legyen a protézis mozgatásáért felelős motorok működtetésére is. Ennek segítségével a jövőben a művégtagok energiaellátása teljesen automatikussá válna.

És, hogy ez miért is ilyen fontos?

Az egyetem szerint a kutatások elősegíthetik, hogy a végtagjukat elveszítők ismét megtapasztalhassák az érintés érzetét.

Jelenleg a tudósoknak még nem sikerült a természetes bőr funkcionalitását teljes mértékben produkáló szintetikus bőrt létrehozniuk, viszont előrehaladott eredmények vannak a fejlesztésben ahol a prototípus már rendkívül finom nyomásérzékelésre is alkalmas, aminek köszönhetően képes olyan lágy anyagok megragadására, amely más protézisek használói számára nagy kihívást jelenthet.