Napenergiát termelő ablaküveg

Napenergiát termelő ablaküveg

Létezik napenergiát termelő ablaküveg és van olyan épület, melynek ablakai képesek napenergiát termelni?

A válasz egyszerű. Igen. A Coloradói Boulderben az elmúlt időkben fejezték be egy olyan irodaház építését, aminek nem csak a tető szerkezetén vannak napelemek, hanem az ablakai is képesek a napfényből kinyert energia termelésére. A Kaliforniában működő Ubiquitous Energy megkezdte annak a napelemnek a forgalmazását, amelyet az MTI kutatói keltettek életre, és képes úgy áramot termelni, hogy az infravörös, valamint az ultraibolya sugarat fel tudja fogni, de a látható fényt átengedi. A több, mint 10%-os hatékonysággal működő üvegpanelek nem sokkal térnek el a hagyományos napelemek százalékos értékeitől, amelyek 15-20%-ra tehetőek. Az ablakok átlátszósága százalékos arányban 40 és 80 közé tehetőek, ez pedig a szakértők véleménye alapján megegyezik a normál ablaküvegek tulajdonságaival. Ezeknek a speciális napelemeknek köszönhetően működtethetőek az irodaház lámpái, valamint egyéb berendezései, de arra is van eshetőség, hogy a panelek elraktározzák a termelt energiát, akárcsak a hagyományos típusúak, mindezt akkumulátor segítségével, lényegében az egészet hivatottak visszatáplálni a hálózatba.

Az Ubiquitous Energy most még abban a fázisban jár, hogy kisebb üvegtáblák gyártását valósítja meg, de a tervek között szerepel, hogy kiterjesztik az egészet a napjainkban ismert, hagyományos üvegtáblák kifejlesztésére úgy, hogy a gyártási költségeket is csökkentsék. A becslések szerint ezek az üvegtáblák 30%-al haladják majd meg árban a hagyományos ablaküvegek költségeit.

Az energiatermelésben jelentős változások mehetnek végbe a jövőben, ha a napelemes üveg felkapott és elterjedt lesz világszerte.