Napelemparkkal korszerűsített a Pécsi Sörfőzde

Pécsi Sörfőzde napelemparkja

Napelemparkkal korszerűsített a Pécsi Sörfőzde

A közelmúltban átadásra került a Pécsi Sörfőzde napelemes rendszere, tehát a sörgyár ettől kezdve a népszerű italok előállítását képes zöld energia segítségével biztosítani. A hír örömmel tölti el a lakosságot, hiszen ez is bizonyítja, hogy az ipar különféle szegmensei egyre jobban figyelnek a környezettudatosságra és ennek köszönhetően más cégek is követni fogják ezt a vonalat. A pályázat elnyerését követően a Pécsi Sörfőzdére mintegy 390 kWp-es napelemes rendszer került. Ennek a felszerelése, megvalósítása több, mint 54 millió forintnyi támogatást emésztett fel. A vállalat felkészült csapatot szervezett össze, hogy kiválóan hajthassák végre az előkészületeket, tervezéseket, ugyanis egy ekkora beruházás menedzselése rendkívül összetett feladat. A teljes folyamatnak a lebonyolítását, beleértve az engedélyeztetéseket, a szükséges vizsgálatok megtételét és magát a kivitelezést, 15 hónap alatt sikerült véghez vinni.

A hasznosítható tetőfelületek jelentős részét beborítják a napelemek. Ebből adódik, hogy a gyár energiaigényének a 60-70%-át képes lesz a rendszer fedezni a nyári hónapokban, éves viszonylat tekintetében mindez megközelítőleg 20%-ot takar. A fejlesztések lehetővé tették, hogy a Sörfőzde versenyképesebb lett az iparágban, hiszen a napelemekkel jelentős mértékben csökkentek az energiaköltségek, ezáltal pedig megnyílt az út egyéb fejlesztések, beruházások megvalósítására.

A vállalat célja egyebek mellett a költséghatékony működés volt, valamint az, hogy az ökológiai lábnyomuk is csökkenjen.