Napelemgyártó üzem Csornán

Napelemgyártó üzem Csornán

Az EcoSolifer vállalatcsoport csornai gyárában első körben 110 főt fognak foglalkoztatni, köztük 30 magasan képzett termelésirányító mérnököt.

A tervek szerint a dolgozók számát a további évben 120 fővel emelik. A gyár érdekessége abban a technológiában rejlik, amit jelenleg csak Japánban alkalmaznak.

A készülő napelemek érdekessége, hogy annak mindkét oldala felveszi a napfényt, ami annyit jelent, hogy a direkt napsugárzást és a visszavert fényeket egyaránt képes lesz hasznosítani majd, így jóval hatékonyabb energiatermelésre lesz képes a hagyományos napelemekhez képest.

Ezzel a megoldással a napelem akár 40-50 százalékkal több áramot lesz képes termelni. Igaz, hogy a megoldás költségesebb a jelenleg forgalomban lévő cellákénál, viszont élettartam tekintetében sokkal hosszabb azokénál.

Egy magyar szakember véleménye szerint a legtöbb forgalmazott napelem 25 év használat után csupán a teljesítménye 80 százalékát képes leadni, addig a magyar üzemben gyártott panel 40 év működés után is képes lesz 95 százalékos hatékonysággal termelni az áramot.