Napelemes napfénytető az autóiparban

Napelemes napfénytető az autóiparban

2017-ben jön a Toyota első hibrid szériás autója, a Prius amely már napelemes töltőrendszerrel fog rendelkezni. A Panasonic cég az év elején jeleltette be egy továbbfejlesztett napelem rendszerét, amely az említett modell napfénytetőjébe kerülne beépítésre.

A cég szerint korábban csupán a parkoló autók vésztöltésére és hűtésére használták a mindössze 10 Wattos napelemeket, amelyek mára elérték a 180 Wattos teljesítményt. Ez a fejlődés viszont hozzájárult ahhoz, hogy a megtehető kilométerek számát is képesek legyenek növelni. Hogy ez számokban mit is jelent? A rendelkezésre bocsátott adatok alapján egy napfényesebb napon ez közel 6 kilométerrel növelheti a járművek hatótávolságát.

Ez az új fejlesztés, vagyis a napelemes napfénytető elsőként a Japánban forgalmazott modelleken lesz elérhető. Tervbe van véve, hogy az USA-ban is forgalomba kerüljön a berendezés, de ahhoz még további fejlesztésekre van szükség.

Érdekesség, hogy nemcsak a Toyota használ napelemeket. Tavaly novemberben Elon Musk (a Tesla vezére) Twitteren írta, hogy szeretné, ha a Tesla Model 3 is napelemes napfénytető opcióval rendelkezne. Korábban a Panasonic már megállapodást kötött a Tesla-val, és az S modellek teljes üvegtetős darabjai jól teljesítenek a hazai teszteken.