Napelemes inverterek intelligens hibaérzékelővel

Huawei inverter

Napelemes inverterek intelligens hibaérzékelővel

A Huawei Technologies kifejlesztett olyan napelemes invertert, ami intelligens hibavédelemmel ellátott és ezt a lakossági felhasználók számára is elérhetővé tette. Ezt az invertert gyors leállítási technológiával, illetve fejlett érzékelőkkel szerelték fel, így könnyen meg lehet előzni az ívzárlati hibákat és a napelemes rendszerekben keletkezett tűzeseteket.

Hazánkban egyre elterjedtebb a napenergia hasznosítása, ezt az információt a Magyar Energetikai és Közmű szabályozási Hivatal (MEKH) is megerősítette. Országunkban rendkívül jó ütemben alakulnak a telepítések, 2018-ban a napenergia termelő kapacitásunk majdnem elérte a 800 MW-ot, ha ez így folytatódik a későbbiekben is, akkor 2022-re megvalósulhat a 3000 MW, ami a kitűzött célszám.

A Huawei Technologies ezzel a lépésével még megbízhatóbbá tette az egyre jobban terjedő technológiát, ugyanis a legfontosabb, hogy a kereskedelmi forgalomban megtalálható rendszerek teljesen biztonságosan működjenek, személyi sérülést ne okozzanak, valamint anyagi károkat se. A legnagyobb kockázatot az egyenáramú ív által okozott elektromos tűzesetek jelentik, de szerencsére nagyon ritkán okoz tüzet egy napelemes rendszer.

Számtalan kutatás igazolta, hogy a tűz nem a szerkezetben kialakult rövidzárlat miatt van, hanem a hiba a kivitelezésben keresendő. Éppen ezért elengedhetetlen a kiváló minőség, a telepítés során pedig a megfelelő szaktudás.

Az elvégzett vizsgálatok alapján a Huawei AFCI technológiája megfelel az alkalmazáshoz köthető követelményeknek, emellett a műszaki elvárásoknak is.