Napelem, amihez már a napsütés sem szükséges

Napelem és felhő

Napelem, amihez már a napsütés sem szükséges

A borult, felhős idő nagy kihívást jelent a napelemeknek, de úgy néz ki, hogy most már ez sem lesz akadály. Felröppent a hír, miszerint akár az UV fényből is lehetséges lesz kinyerni az energiát.

Napjainkban a napelemek egyre olcsóbban elérhetőek, és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően hatékonyabbak is. Viszont a napsütés befolyással van a működésükre, hiszen ennek hiányában nem képesek elegendő energiát kinyerni. Viszont egy Fülöp-szigeteken élő mérnöktanhallgató, név szerint Carvey Ehren Maigue olyan napelem fejlesztésével foglalatoskodik, amit nem befolyásol az időjárás, ugyanis láthatatlan UV sugárzásból nyeri ki az energiát. Erről az újdonságról először a Fast Company számolt be.

Hogyan vitte ezt véghez a tanuló?

Maigue először készített egy foszforeszkáló anyagot, ehhez gyümölcs-, illetve zöldséghulladékot alkalmazott, az anyag pedig képes volt az UV fényt elnyelni, majd a rétegeket energiává alakítani. Amennyiben gyantával is összekeverik, egy rugalmas, üvegszerű panel lesz a végeredmény, ezt pedig akár ablaküvegek helyére is lehet tenni, de ideális falra, valamint tetőre is.

A napelem első prototípusát Maigue a saját lakásában tesztelte, az egyik kis ablakának a helyére rakta. A rendszer annyi energiát termel, hogy naponta két telefont is képes feltölteni vele, de a szakemberek úgy vélik, hogy a fejlesztések által ennél sokkal többet is ki lehet belőle hozni, tehát abszolút bizakodóak.

Most azt tervezik, hogy a Fülöp-szigeteken található jomalig szigeten elhelyezhető klinikára telepítenek majd ilyen napelemeket. A döntés azért született meg, mert Maigue egyik közeli barátja itt dolgozik, mint orvos, aki sokat panaszkodik arra, hogy a viharokat követően sokszor áram nélkül marad az épület.