Melyik 2022 legolcsóbb elektromos autója?

Dacia Spring elektromos autó

Melyik 2022 legolcsóbb elektromos autója?

Az AA (Automobile Awards) szakmai zsűrije 2022 legjobb ár-érték arányú kategória autójának választotta Európában a Dacia első tisztán elektromos autóját. A modell értékesítése tavaly márciusban kezdődött el és a gyártó több mint 43 ezer megrendelést regisztrált. A Spring sikere az egyszerűségében rejlik, mindamellett pedig olcsó. A teljes mértékben városi használatra tervezett modell letisztult és egyszerű. Jó választás lehet mindazoknak, akik főként a városban közlekedésben szeretnék hasznát venni és nem terveznek hosszabb külföldi kiruccanást. Néhány adat a Dacia Springről: Hatótáv: 230 km; Teljesítmény: 44 LE; Kezdő listaár: 6.8M Ft

Milyen előnyei vannak az elektromos autózásnak?

Az autóiparban egyre több elektromos autót dobnak piacra, ennek a száma a jövőben még jobban növekedni fog. Ez kimutatható abból is, hogy évről-évre nő az eladott elektromos autók száma. A villanyautóknak előnyeik és hátrányaik is vannak a hagyományos autókhoz képest, cikkünkben most szót ejtünk ezekről.

Milyen érvek szólnak az elektromos autók mellett?

Az elektromos autók működését akkumulátorok, üzemanyagcellák és napelemek biztosíthatják. Ezek a gépjárművek nem rendelkeznek olyan hagyományos alkatrészekkel, mint a benzin vagy dízel alapú autók, gondolunk itt például a belső égésű motorra, kipufogó rendszerre, gyújtógyertyákra, illetve motorolajra.

Az elektromos autóknak vitathatatlan előnyeik vannak, nem szennyezik a környezetüket és lényegesen kisebb eséllyel hibásodnak meg, mint a belső égésű motorral rendelkezők, mivel kevesebb alkatrész van bennük. A villanyautók fenntartása kifizetődőbb megoldás, arról nem beszélve, hogy a nyomatékleadás az elektromos autóknál egyenletesen történik, így a gyorsulásuk simábban megy, rángatás nélkül, ezáltal az előzések is biztonságosabbá válnak. A zöld rendszámos autók számára sok helyen ingyenesen van biztosítva a parkolás, viszont a töltés számos töltőállomás esetében fizetős. Éppen ezért a jövőben valószínűleg növekedni fog az otthoni töltések száma, ami kényelmesebb megoldást is jelent. Az elektromos autók legnagyobb hátrányának azt tartják, hogy egy feltöltéssel rövid utat képesek csupán megtenni.

A gépjárművek tekintetében meghatározó a futómű beállítása, ami felel azért, hogy az autó ne csússzon vagy sodródjon, nem mellesleg biztosítja az ideális útfekvést is, tehát a baleset-megelőzésben is nagy a szerepe.