Körösújfalun épülő fotovoltaikus erőmű

Körösújfalun épülő fotovoltaikus erőmű

Az ötszáz fős községben várhatóan 2018 első negyedévére el is készül az a környezetbarát napelemes beruházás, amely mintegy 2000 db napelem panelből fog állni.

A megvalósítás jelenleg a pályáztatás szakaszában tart, a fejlesztés 35 százalékát EU-támogatásból, és 65 százalék saját tőkéből finanszírozza meg az energetikai vállalat.

A szakemberek a panelok élettartamát legalább 25 évre várják, az erőmű teljesítményét pedig 0,5 megawattra becsülik. (Egy átlagos 4-5 fős család óránként nagyjából 0,5 kilowatt áram használ el.)

Éves szinten kb. 700 megawattórányi villamos energiát termel majd a naperőmű, amely zömét a település képes lesz értékesíteni az átvételi rendszeren keresztül. Ez a településnek egy kiszámítható bevétel forrást biztosít majd.

A beruházásra a település egy régi, kihasználatlan, önkormányzati tulajdonú sportpályát szemeltek ki amely jogi és műszaki szempontból is megfelelt a kritériumoknak.

A napenergia felhasználása csökkenti a károsanyag-kibocsátást. 1000 tonnával kevesebb szén-dioxid jut a levegőbe országos viszonylatban az üzembe helyezését követően.