Japán teljesen áttér a fotovillamos elemre

Japán teljesen áttér a fotovillamos elemre

Fukushimai katasztrófa után Japán úgy döntött, hogy bezárja valamennyi atomerőművét és egész gazdaságát átállítja a megújuló energiaforrásokból való ellátásra. Ez mintegy 43 darab atomerőművet érint. A megujuló energia segítségével nemcsak az atomerőműveket, hanem az elöregedett és környezetszennyezőbb olajtüzelésű erőműveket is szeretnék leváltani, végleg bezárni.

2011 óta a lekapcsolt atomerőművek kiesett termelését szén, olaj és gázerőműves hőerőművekkel próbálták pótolni, melyek környezeti terhelése jóval magasabb volt az atomerőművekénél. Az ország északi részén idén egy 2,4 gigawattos olajjal tüzelő erőművet már be is zártak.

Az ország energiacégei korábban nem fordítottak kellő figyelmet a napelemes rendszerek fejlesztésére, viszont a kormány döntése arra késztette a tíz regionális energiavállalatot, hogy óriási pénzeket fordítsanak a napelem-farmok telepítésére és a napelemek fejlesztésére.

Mindezeken felül hozzáláttak a megújuló energia támogatás kiépítéséhez is, amelynek eredményeként sikerült világviszonylatban az egyik legjobb támogatási rendszert megalkotniuk. A japán állam a napelemes termelőknek 92 Ft/kWh, a szélerőműveseknek pedig 50-125 Ft/kWh átvételi árat garantál!

Hamarosan munkába áll két óriási napelem farm, az egyik Kato városa mellett a vízfelszínen, a másik Osaka nyugati részén, utóbbi 1,1 milliárd dollárba kerül.

A japán háztartásoknak is egyre jobban megéri napelemeket telepíteni, mivel az utóbbi öt évben óriásit zuhantak a napelemek árai.