Változás jön a napelemeknél!

Változás jön a napelemeknél

Változás jön a napelemeknél!

Az energiahálózat kialakítását úgy kell megvalósítani, hogy az a lehető legtöbb zöld energiát fogadjon be. Viszont jelen helyzetben több az igény, mint amennyit be tud fogadni, éppen ezért az új igények kapcsán változás várható.

A napelem rendszerrel rendelkező tulajdonosok a rendszerből származó energiát kötelező jelleggel betáplálták a hálózatba és innen kapták vissza az áramot. A betáplálás lehetőségét azért függesztik fel egy időre, mert a hálózat nem képes ennyi napelem által termelt energiát befogadni, mindez azokra vonatkozik, akik a jövőben napelemet terveznek telepíteni vagy nem nyújtottak be igényt. Az érintettek úgy használhatják fel háztartásukban az energiát, hogy nem kell kérniük a szolgáltató engedélyét. Az új rendelet vonatkozik minden olyan háztartásra és vállalkozásra, akik a villamos energiát saját célra használják fel. Amennyiben sikerül megvalósítani a költséges hálózatfejlesztést, akkor újra lehetővé teszik a betáplálást.

A betáplálás felfüggesztése lassítani fogja a megtérülést a háztartások tekintetében, ami sajnos nagyon nem jó hír a számukra, viszont a bürokratikus folyamatoknál rövidülés figyelhető majd meg. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség megdöbbenéssel fogadta a sajtótájékoztatón elhangzott hírt, szerintük az új szabályozás ellentétes az ágazat, a lakosság és az ország érdekeivel szemben.

A betáplálás megszüntetése által megszűnik a szaldós elszámolás is, pedig az Európai Unió előírásai alapján erre még egészen jövő év végéig lenne lehetősége a felhasználóknak.