Érkezik az első napelemes SUV?

Napelemes SUV

Érkezik az első napelemes SUV?

Sokan úgy vélik, hogy a klasszikus autógyártás korának lassan leáldozott. Egyre több, tisztán árammal működő gépjármű szeli az utcákat, miközben a gyártók gőzerővel fejlesztik technológiáikat annak érdekében, hogy a dízeles és benzines kínálatuk mellett elsők között találhassák meg a környezettudatosabb megoldásokat.

A fejlesztések egy része alternatív üzemanyagok megtalálására irányul, de a legtöbben akkor is az elektromos áram felhasználási lehetőségeire fókuszálnak. Így jelentek meg a már lakosság számára is régóta elérhető, és egyre olcsóbb hibrid autók, sőt, már kapható a piacon olyan típus is, amelynek a tetején napelemek sorakoznak. A technológia annyira gyerekcipőben jár még, hogy mindössze 5 plusz kilométert lehet megtenni ennek segítségével, azonban a napokban jelent meg egy olyan hír, amely alapjaiban felforgathatja a megújuló energiák hasznosításának területét a gépjárműgyártásban.

Humble: nem klasszikus autógyártó cég

Március utolsó napjaiban jelentette be a 2020-ban alapított Humble Motors, hogy néhány éven belül piacra dobják a Humble One névre keresztelt elektromos SUV-jüket, mely olyan napelemes rendszerrel lesz felszerelve, ami képes naponta közel 100 km extra hatótávot biztosítani az utazáshoz.

Az egyelőre még kétséges, hogy a jelenlegi napelemes megoldásokkal hogyan fogják elérni ezt az elképesztő eredményt, hiszen ehhez a fotovoltaikus technológiának a fejlődését alaposan fel kell pörgetni. Mindenesetre biztató a bejelentés abból a szempontból, hogy egészen közeli céldátumot határoztak meg a gyártás kezdésére, ugyanis állításuk alapján 2025-ben már legördülnek az első példányok a gyártószalagról. Ami az árat illeti, biztosak lehetünk benne, hogy kezdeti szakaszban még csak a környezettudatosabb felső réteg tudja megengedni magának a modellt.