Előrejelzések szerint ugrani fog a napelemet használók száma

Grafikon

Előrejelzések szerint ugrani fog a napelemet használók száma

A MEKH (Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal) legutóbbi adatai szerint Magyarországon 2018 végén összesen 332 MW (megawatt) háztartási méretű napelemes rendszer működött, ebből azonban csak 170 MW tartozott természetes személyhez. A MEKH előzetes adatai szerint 2019 első félévekor 388,5 MW volt a teljes hazai háztartási méretű napelemes kapacitás és ha a tendencia így folytatódott, akkor ez a szám vélhetően mára elérte a 200 MW-ot.

A Nemzeti Energiastratégia 2030, illetve a Magyarország Nemzeti Energia- és Klímaterve alapján a kabinet szeretné ösztönzi a saját villamosenergia-fogyasztás részleges kiváltását napelemes rendszerek telepítésével. Ennek pontos szabályozása egyenlőre még nem ismert a publikum előtt.

Amit lehet tudni, hogy a tervek szerint a mostani közel 31 ezerről 10 év alatt legalább 200 ezerre növelnék a magyarországi háztartási – tetőre szerelt, átlagosan 4 kilowatt teljesítményű – napelemes rendszerek számát.

Ma már a legtöbb épület tetejére lehetséges napelemes rendszert telepíteni, legyen az akár családi ház, vagy valamilyen raktárépület. Egy 4 kWp teljesítményű napelemes rendszer telepítéséhez körülbelül 25-30 négyzetméter tetőfelületre van szükség. Itt fontos megjegyezni, hogy a jobb hatásfok elérése érdekében annak árnyékmentesnek és lehetőleg déli tájolásúnak kell lennie. Egy ekkora rendszer üzemeltetésével 14-15 000 forintos havi villanyszámlát már ki lehet váltani. Ez nagyjából képes fedezni egy átlagos magyar háztartás egész éves villamosenergia-fogyasztását.

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20200205/kesz-a-kormany-terve-ketszazezer-magyar-haztartas-felejtheti-el-a-villanyszamlat-ha-bejon-414547