Elkészült az első fotovillamos autóút

Elkészült az első fotovillamos autóút

Egy franciaországi kis normandiai faluban nevezetesen Tourouvre-au-Perche-ben épült meg egy kilométeren az első 2800 négyzetméteres felületű napelemes autóút.

Az ötezer lakost számláló faluban a kivitelező számítása szerint napi 2000 jármű fog csak áthaladni a napelemeken. Ez a forgalom mindössze a nap 20 százalékára korlátozódik, így a napelemek elegendő napfényt kapnak, hogy megfelelő mennyiségű áramot tudjanak termelni, amely a helyi közvilágításhoz lesz elegendő.

Hogy mindez mennyre éri meg az igencsak kérdéses. Maga a projekt összesen 5 millió euróból valósult meg. Ez igen tetemes összeg viszont a Colas csoport Wattway névre keresztelt napelemes megoldása ráépíthető a meglévő útra, amely így azt jóval strapabíróbbá teszi.

Valószínű, hogy a költségek nem teszik lehetővé a távlati célok között szereplő, az egész országos úthálózatot lefedő kialakítást, amely közel egy millió kilométeres útszakaszt érintene. Így egy beláthatóbb célt tűztek ki, nevezetesen az 1000 kilométerenként 1 km napelemes út kialakítását.

A jelenlegi tesztüzem két évig fog tartani és ha az állam úgy ítéli meg, hogy megérte, akkor az ország többi részén is folytatják a fotovoltaikus cellák letételét.

Várjuk mennyire lesz strapabíró az így kialakított útfelület.