Andalúzia a változások útján

Andaluz napelempark

Andalúzia a változások útján

Nagy változások következtek be Andalúziában az elmúlt évtizedben csakúgy mint Spanyolország szerte ahol nagyot léptek előre a megújuló energiaforrások terén és nem csak szélerőművek telepítésébe fektetett óriási energiát, hanem a napelemes rendszerekbe is. Ezekkel a lépésekkel próbálnak végleg búcsút inteni a szénnek és az atomnak. Spanyolországban 2018-ban a szárazföldi villamos energiatermelésnek közel 40%-át már ezek a megújuló energiaforrások biztosították.

A világ egyik legnagyobb villamosenergia-szolgáltatójaként működő Iberdrola most 1100 MW friss megújuló energiás kapacitást telepít Andalúziába. A cég öt régióban fotovoltaikus és szélenergia-projektek megvalósulását fogja támogatni. Ez az 1,1 gigawattos vállalás része annak az egész országra kiterjedő építkezésnek, amelyben a 3000 MW elérése a cél a következő 2 évben.

Becslések szerint a célok eléréséhez szükséges beruházások mintegy 35 milliárd eurót emésztenek majd fel. Spanyolországban jelenleg 14 szénerőmű üzemel melyek több mint 10 GW teljesítményt adnak le az energia hálózatra. A spanyol klímavédelmi törvény viszont előírják, hogy 2025-től nem működhetnek ilyen szénerőművek.

A hír végére érdekességképp megemlítjük, hogy Madrid 2040-től tiltani akarja a benzines, a dízeles és hibrid autók értékesítését is az országban.