Terrán Generon – naprakész tetőcserép

Napelemes tetőcserép

Terrán Generon – naprakész tetőcserép

Hamarosan kapható lesz a magyar fejlesztésű tetőcserép. A Construma nagydíjal is kitüntetett tetőcserepet a Terrán – közép-kelet-európai régió egyik legnagyobb tetőcserép gyártója több mint 50 millió cserép évenkénti előállításával – már jó ideje teszteli. A termék különlegessége abban rejlik, hogy a cellák speciális módon vannak a tetőcserepek felületére integrálva. A megjelenésük és felhelyezésük tökéletesen megegyezik a hagyományos tetőcserepekével. Ennek köszönhetően az energiatermelés és a tetőcserép eredeti funkciója is biztosított. Az így elkészült rendszer hatásfoka megegyezik a sztenderd napelem modulok hatásfokával. Az új napelemes tetőcserép jelenleg csak a Terrán Zenit tetőfedésbe lesz beépíthető.

Milyen teljesítménnyel bír az új tetőcserép?

1 kWp teljesítményhez kb. 6 m2 tetőfelület szükséges. Egy Terrán Generon modul 15 Wp teljesítményű, 11,1 db/m2 elhelyezés esetén ez 167 W/m2-t tesz ki. Magyarországon az optimális elhelyezés déli tájolású 35 fokos hajlásszögű tetőn lehetséges. Az optimális hajlásszögtől 5-10 fokos eltérés még megengedett.

Mi kell még a működéshez?

A megtermelt áramot egy inverter alakítja át, amelyet egy ad-vesz mérőórán keresztül táplálnak be a szolgáltatói hálózatra. Az elszámolás az áramszolgáltatóval éves szinten történik.