Új generációs perovszkit napelemek

Perovszkit napelem

Új generációs perovszkit napelemek

Steve Albrecht a Helmholtz Center Berlin és a TU Berlin kutatója csapatával olyan szolárpanel megalkotásán dolgozik, ami egy új generációt jelent a napelemek világában. A szilíciumból készült hagyományos napelemek energiaátalakítási hatásfoka elenyésző, így az előállításuk kissé környezetszennyező. Ez azért van, mert a gyártás következtében megannyi mérgező melléktermék szabadul ki.

Albert egy új trendet vezetett be és perovszkitból készítette a napelemeket, amelyek előállítása jóval költséghatékonyabb és nincs ártalmas hatással a környezetünkre nézve. A perovszkit olyan anyag, ami félig áttetsző és eléggé rugalmas, valamint sokkal vékonyabb a szilíciummal szemben. Sokszor hallhattuk már a szakemberek szájából, hogy ez lehet a napelem gyártás jövője, de eddig még nem tudtak megbízható rendszert előállítani, ami még stabilitás szempontjából is kiváló kell, hogy legyen, hiszen csak ekkor lehetséges a terméket piacra dobni.

A perovszkit napelemek gyártásához alacsonyabb hőmérséklet is elegendő, így kevesebb energiára van szükség az elkészítésük során. Csupán egy vékony szilikonréteg kerül rájuk, mindössze 200 mikron méretű, ez lényegesen kevesebb, mint a hagyományos szilícium napelemek esetében. Hatásfokuk szintúgy kiemelkedő, ugyanis 27%-os energiaátalakítást is el lehet velük érni.

A csapat összefogott a Tokio Chemical Industry vállalattal és együtt dolgoznak a terveken, illetve folyamatosan keresik a legújabb, leghatékonyabb megoldásokat. Számításaik alapján 1-2 éven belül piacra is dobhatják az általuk fejlesztett perovszkit napelemeket.

A kutató a Fiatal Tudósok díjat is bezsebelte, ezt azon szakemberek érdemelték ki, akik nem csak elméleti síkon kutatnak, hanem meg is valósítják a gyakorlatban.