Napelem amelyik éjszaka is termel áramot

Termoradiatív cella

Napelem amelyik éjszaka is termel áramot

A Kaliforniai Egyetemen olyan napelemet terveztek, amely képes éjszaka 50 W áramot produkálni négyzetméterenként!

Egy napelem nem csupán a napfény hatására képes elektromosságot előállítani, hanem bármilyen megfelelő fényspektrummal rendelkező fényforrás esetén. Az újfajta rendszer azon a fizikai törvényszerűségen alapszik, hogy egy test hőt ad le, amennyiben a környezete hidegebb nála. ( Az újfajta elemek a fény elnyelése helyett tehát fényt bocsátanak ki.)

És mi mindennek az alapja?

A világűr hideg. Ha egy meleg tárgy az éjszakai égbolt felé van tájolva, akkor infravörös fényt sugároz ki. Ezt a technológiát régóta használják fűtéshez is. Az utóbbi pár évben viszont a figyelem egyre inkább azon eszközök  felé fordult, amelyek hasonlókra voltak képesek de nappal. Ezen az elven működnek a termoradiatív cellák és a kisugárzás során keletkező feszültséget használja fel áramtermelésre.

Még közérthetőbben fogalmazva, amíg a hagyományos napelem elnyeli a napból érkező fény fotonjait és abból generál elektromos áramot addig a egy termoradiatív cella infravörös fényt (azaz hőt) sugároz a világűr hidege felé és így generál áramot.

Óriási előny lenne a hagyományos cellákkal szemben, hogy ezek a rendszerek egész nap működhetnek, segíthetik az energiahálózat egyensúlyát a nappali-éjszakai ciklusban mindazonáltal a többi zöld energia forrás a nap és a szélerőművek megfelelő versenytársai is lehetnek.