Kétoldalas napelem

Kétoldalas napelem

Kétoldalas napelem

A kétoldalas napelem technológia nem számít igazán újdonságnak, viszont az utóbbi időben igen sokrétű lett a felhasználásuk.

A Total francia energiaipari óriás összefogott a Next2Sunnal – egy német startupp céggel-, hogy modernizálja és növelje ezen elemek hatékonyabb kihasználását a mezőgazdasági területeken. Az új innovatív megoldással a francia piacot szeretnék megcélozni elsősorban.

De miről is van szó?

A kétoldalas fotoelektromos panelek vertikális felszerelési módja lehetővé teszi, hogy a napsugárzás az elülső és a hátsó felületet is érje a hajnali illetve az alkonyati időszakban, amikor a mezőgazdasági energiafelhasználásnak a leginkább szüksége van az energiára.

Ezek a rendszerek képesek a hálózat stabilizálására is, ugyanis csak abban az esetben termelnek áramot amikor a hagyományos rendszer nem csúcson üzemel. Az így telepített panelek kevés helyet foglalnak és védelmet jelenthetnek a szél, de néhol még az erős napsugárzás ellen is. Az árnyékolás miatt viszont nem lehet túl sűrűn telepíteni őket.

Korábban több cég is próbálkozott hasonló kétoldalú napelemmel. Számítások szerint több áramot képesek termelni a hagyományosan szerelt társaiknál, de kevesebbet a nap mozgását követő rendszereknél.