Áramot termelő ablakot készítettek

Áramtermelő ablak

Áramot termelő ablakot készítettek

Ausztrál kutatóknak köszönhető, hogy ma már áramtermelő ablakok is léteznek. A perovszkit-alapú napelemek olyan formában képesek az elektromos áram előállítására, hogy közben fényáteresztőek maradnak. A szokványos tetőkre való napelemhez képest a napelemes ablak két négyzetméternyi területen ugyanannyi energiát képes termelni.

Az elmúlt időszakban többször próbálkoztak már olyan napelemekkel, amelyek átlátszóak, de a kísérletek sikertelenek voltak. Elsősorban azért alakult így, mert drágának és instabilnak bizonyultak, illetve hatékonyság szempontjából sem voltak ideálisak.

A Monash Egyetem dolgozói együttműködve az Ausztrál Nemzeti Tudományos Kormányügynökség munkatársaival kiváló eredményt értek el azzal, hogy a napelem általánosan használt összetevője helyett szerves félvezetőt alkalmaztak.

A konverziós hatékonyság a tetőtérre kerülő napelemek esetében 15-20% közé tehető, az új, átlátszó megoldásé pedig 17%-os, és közben a fény egy részét, körülbelül 10%-át is átengedi. A leírt információk alapján a kutatók úgy vélik, hogy pár éven belül lehetséges lesz az áramot termelő ablakokat előállítása.

Az új technológiáról, a Nano Energy folyóirat májusban megjelent példányában nyilatkoznak bővebben a szakemberek. A találmány új kihívások elé állítja az építészeket és a mérnököket egyaránt.

Ezek a típusú ablakok megjelenésükben hasonlítanak a jelenleg használt üvegezésűekhez és négyzetméterenként nagyjából 140 watt energiát termelnek. Minél átlátszóbbak, ez az érték annál jobban csökken, éppen ezért a tervezés fázisában gondolni kell a tökéletes egyensúly megtalálására a hatékonyságot és az átlátszóságot illetően.

Az effajta napelem beépítése nyilván költségesebb, viszont az energia termelésnek köszönhetően rövid idő alatt megtérül.

A borítóképen: félig átlátszó perovszkit napelem, kontrasztos szintű fényáteresztéssel. Készítő: Dr. Jae Choul Yu.

BZE