Kérdése van?
Szakértőink bármely kérdésére kimerítő választ adnak. Kérjen visszahívást!
Többet szeretne tudni?
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Referenciák

Smart napelem szerelés Kecskeméten

8 kW-os SolarEdge rendszer telepítés.

Hajdúhadház 50 kW

BMB Boros Hajdúhadház 50 kW-os solár rendszer szerelés.

Lestár Szakközépiskola Kecskemét

Solar panelek telepítése Kecskeméten a Lestár Szakközépiskola tetejére.

Hírek

600 napelem segíti a szegedi távfűtést

Az elmúlt néhány év a Szegedi Távfűtő Kft.-nél is az energiabarát beruházások időszaka volt.

Kalifornia és az új építésű ingatlanok

Kalifornia államban 2020-tól kötelezővé tennék a napelemmel történő felszerelését az új építésű ingatlanok esetében.

Az Apple kizárólag megújuló energiát alkalmaz!

Apple és az energiatakarékosság.

Tudástár

Minőségi és környezetbarát tanúsítványok

Ismerje meg milyen minőség és környezetbarát tanusítványokkal találkozhat az ember a napelemek világában.

Napelem ingyen hitelből

Ha most azt kérdezi, hogy mindez hogyan lehetséges, akkor ez a cikkünk Önek szól!

Napelemes elosztói teljesítménydíj

Eddig szinte semmit sem lehetett tudni erről, csak annyit, hogy bevezetik. Mostanra viszont megszületett a végrehajtási rendelet is.

Napelem, napelemes rendszerek és azok szerelése

NAPELEM RENDSZER

Jelenünkben a napelemes megoldások és így a napelem rendszerek is rohamosan terjednek. Visszavezethető ez egyrészt a villamos energia árára, másrészt pedig a technológia kiforrottságára. A jelenben alkalmazott technológia szerint 1 m2 fotovillamos modul kb. 0,15 kW/m2 villamos energia megtermelésére alkalmas. A mi éghajlati viszonyaink között 1 kW modul teljesítménnyel kb. 1100-1200 kW villamos energia termelhető meg évente. Ez csak egy irányadó szám, nagyon sok tényező befolyásolhatja (országrész, tájolás, árnyékolás, stb), de "ökölszabályként", a realitások megítéléséhez elegendő.

Tudta? A Nap egy óra alatt annyi energiát sugároz a Földre, mint amennyi a bolygónk egy egész éves energiaszükséglete!

 

Bizonytalan? Néhány érv a napelem szerelés mellett

 • A napelemes rendszerek elterjedése nagy mértékben javítja az életminőséget.
 • Ma a napelem rendszer szerelése az egyik legbiztonságosabb és legbölcsebb befektetés. (Az esetleges áram árának emelkedése tovább növeli a napelem rendszer értékét ingatlanunkban.)
 • Egy-egy jól átgondolt napelemes rendszerrel a világítási mellett a fűtési költséget is megtakaríthatjuk, így csökkenthetjük rezsiköltségünket.
 • Hosszútávú, akár 30-40 éven keresztül élvezhetjük az általa nyújtott megtakarítást.
 • Más befektetésekhez képest, a napelem rendszer előnyei már az első naptól fogva élvezhetők.
 • Esetleges ingatlanértékesítés során magasabb összeget kérhetünk. (Ez akár fedezheti is a telepítés költségét.)
 • Környezettudatos megoldás, csökkenti a felesleges széndioxid kibocsátást és a több fosszilis energia felhasználást.


Milyen teljesítményű napelem rendszerre van szükségem?

A következő táblázat hozzávetőlegesen megmutatja, hogy havi villanyszámláját mekkora napelemes rendszerrel tudná kiváltani. (Pontos számításokhoz vegye fel velünk a kapcsolatot.)

 

Havi villanyszámlaSzükséges teljesítményNapelemek számaSzükséges tetőfelület
9 -10 000 Ft/hó 2 kW 8 db 14 m2
11 000 Ft/hó 2,5 kW 10 db 17 m2
13 000 Ft/hó 3 kW 12 db 20 m2
15 000 Ft/hó 3,5 kW 14 db 24 m2
17 000 Ft/hó 4 kW 15 db 26 m2
21 500 Ft/hó 5 kW 19 db 32 m2
26 000 Ft/hó 6 kW 23 db 39 m2
30 000 Ft/hó 7 kW 27 db 46 m2
35 000 Ft/hó 8 kW 31 db 53 m2
43 000 Ft/hó 10 kW 38 db 65 m2

 

A napelem rendszer teljesítményének körülbelüli kiszámításához az éves fogyasztását kell 1100-al osztani. Ez az érték természetesen sok esetben változhat, befolyásolja a tető tájolása, dőlésszöge, az hogy az ország melyik részén lakik, de irányadó számként tökéletesen elegendő. Oldalunkon néhány adat megadása után személyre szabottan tudjuk igényét kiszámolni.

Árajánlatot kérek

 

 

 

Egy konkrét napelem rendszer költsége

Egy átlagos család átlagos háztartásának éves villamos energia igénye kb. 3 000 kWh. Ezt már előállíthatjuk egy 3 kW-os napelemes rendszer segítségével, amihez hozzávetőlegesen 20 négyzetméter tetőfelületre van szükségünk. A kiépítés költségei:

 

Kioto / Solar 3 kW rendszer ára
Megnevezés Menny. Egységár Nettó Áfa Bruttó
Kioto Solar 260 P napelem 12 db 62 100 Ft 745 200 Ft 201 204 Ft 946 404 Ft
Effekta KS 3000 ST inverter 1 db 218 400 Ft 218 400 Ft 58 968 Ft 277 368 Ft
Ferdetős tartókonzol 12 db 9 400 Ft 112 800 Ft 30 456 Ft 143 256 Ft
DC oldali csatlakozók 1 db 11 300 Ft 11 300 Ft 3 051 Ft 14 351 Ft
Szolár kábel 4 mm2 40 m 500 Ft 20 000 Ft 5 400 Ft 25 400 Ft
AC oldali szerelvények 1 fázis 1 db 68 000 Ft 68 000 Ft 18 360 Ft 86 360 Ft
Tervezés, kivitelezés 1 alk. 189 000 Ft 189 100 Ft 51 030 Ft 240 030 Ft
Összesen     1 364 700 Ft 368 469 Ft 1 733 169 Ft

 

Napelem rendszereinkre adott árajánlatunk minden esetben olyan ajánlatok, amelyek minden költséget tartalmaznak, beleértve a felszerelést, és az áramszolgáltatói (E.ON, EDF-DÉMÁSZ, ELMÜ-ÉMÁSZ) engedélyeztetést is. Nincsenek további rejtett költségek.

Szeretném megismerni a redszer árakat

 

 

 

Napelem szerelés bemutatása videón keresztül


A napelem szerelés és telepítése mindig a tervezéssel és egy helyszíni szemlével kezdődik.

Ha minden adat a rendelkezésünkre áll, egy szoftver segítségével gyakorlatilag mindent ki tudunk számolni és az összes lehetséges alkotóelemet meg tudjuk határozni az invertertől és a tetőrögzítő kampótól kezdve a legutolsó csavarig bezárólag. Ehhez azonban szükségünk van bizonyos adatokra. Ilyen a megtermelni kívánt villamos energia mennyisége, a cellák elhelyezése (földi vagy tetőre szerelt), és annak irányultság (pl. dél, kelet-nyugat) fekvésű.

Az előkészületeket követően csapatunk az előre egyeztetett időpontban megjelenik a helyszínen és elkezdi a napelem rendszer szerelését. Napelem szerelés első lépése a tartósínek rögzítőinek felszerelése a tető gerendázatára. Ehhez a legjobb minőségű német Schletter gyártmányú rögzítőket és tartósíneket használjuk. A rögzítők felszerelése után, jöhet az alumínium tartósín elhelyezése, amire magát a panelt fgjuk tenni.

A szerelése során felhasznált napelemeket vagy Magyarországról szerezzük be, a német minőségű Jüllich Glass vagy a svájci licensz alapján dolgozó Agulhas Solar gyáraktól, vagy a Kioto Solar osztrák gyártól, amellyel vállalatunk 2014-ben stratégiai megállapodást kötött.

Amint a napelem cellák a helyükre kerültek következik az inverter felszerelése. Itt a nagy múltú osztrák Fronius cég termékeit használjuk, akikkel hivatalos szervizi partnerségben vagyunk. Ezáltal nem csak az inverterek felszerelését végezzük a gyártó utasítása és képzése alapján, de azok javítását is mi végezzük.

A napelem rendszer szerelés következő fázisa a megfelelő csatlakozás biztosítása a napelemek és az inverter között. Ezekhez szintén jó minőségű kábelek használunk fel. Így esett a választásunk a német Lapp Kabel cég első osztályú kábeleire.

Ahhoz, hogy az inverter és a kábelek, valamint a napelem között tökéletes legyen a kapcsolat a svájci Multi Contact cég által gyártott MC4-es csatlakozóit használjuk fel. A napelem szerelésnél ezek a csatlakozók mára már "de facto" szabvánnyá váltak. Vigyázzunk, mert a piacon nagyon sokféle után gyártott MC4-ként árult csatlakozó létezik, de ezekkel a szereléskor nagyon óvatosan kell bánni, ugyanis a Multi Contact nem mindegyiket ismeri el, és így nem is garantálja pl. a vízmentes csatlakozást!

Következő lépés a védelmi berendezések (leválasztó kapcsoló, megszakító, túlfeszültség levezető) felszerelése. Ezekhez mindig a villamos szolgáltatók és egyéb szabványok által előírt berendezéseket használjuk!

A napelem szerelés végső fázisában kerül sor a napelem rendszer próbaüzemére, majd azt követően a készre szerelt rendszer átadására.

 

Milyen típusú rendszerek léteznek?

Szigetüzemű napelem rendszer

Használata olyankor indokolt, ha ha nincs lehetőség a közcélú elektromos elosztóhálózathoz csatlakozni. Ez a napelemes rendszer kiválóan alkalmas elszigetelt nyaralók, erdei házak és tanyák energiaellátására.

A rendszer nyáron a napos órák számának köszönhetően többet, télen viszont kevesebb energiát - a nyári termeléshez viszonyítva közel annak ötödét - termel.

A szigetüzemű napelem rendszer esetében a megtermelt villamosenergia egy töltő egységen keresztül biztosítja az akkumulátor folyamatos töltését. Ehhez csatlakozik az áramátalakító (inverter), mely előállítja a hálózati feszültséget, azaz a 230V-ot.

Bővebben érdekel a Szigetüzemű rendszer

 Hálózatra tápláló napelem rendszer

A hálózatra tápláló rendszer a többlet megtermelt energiát egy speciális, ad-vesz mérőn keresztül táplálja be a közcélú hálózatba. A hálózatra tápláló napelem rendszer működése egyszerű. Az adott pillanatban megtermelt villamos energiát egy hálózati szinkronos inverter olyan váltóárammá alakítja át, amit közvetlenül fel tudnak a háztartási fogyasztók (világítás, hűtőgép, TV, stb) használni.

Bővebben érdekel a Hálózatra tápláló rendszer

 

 

 

 

NAPELEM

A napelem olyan fotovillamos eszköz, amely a nap sugárzási energiáját elektromos árammá alakítja át.

Az elemek működésének elvi alapja az, hogy napsugárzás hatására a napelem celláinak p és n típusú félvezető rétegei között elektronáramlás indul meg. Az elektronok áramlása pedig egyet jelent a villamos árammal.

Érdekességként érdemes megjegyezni, hogy a cellák nem csak napsugárzás hatására képesek áramot termelni, hanem arra bármilyen eredetű adott hullámhosszú fény is alkalmas! A napelem mint környezetbarát technológián felül a legnagyobb előnye a zajtalan működésben és az alacsony üzemeltetési költségben rejlik.

Földrajzi fekvésünk ideális-e a napelemek számára?

Magyarország napsugárzás térképe
Magyarország napsugárzás térképe
Forrás: Wikipedia

Magyarország a napfényes órák számát tekintve jó mutatókkal rendelkezik. A legszegényebb időszak a december, míg a maximális napfénytartam júliusban alakul ki. Napfénytartam alatt értjük azt az időtartamot, ameddig a felszínt közvetlen sugárzás éri. Magyarországon a legtöbb besugárzás a Tiszántúl déli területein tapasztalható, ezen belül is Szeged környékén. A legkevesebb pedig az Északi-középhegység térségében. Napsugárzás szempontjából hazánk jobb mutatókkal bír mint a szomszédos Ausztria, vagy Németország, ahol az érkező napsugárzás mennyisége még kevesebb, mégis a napkollektoros rendszerek számát tekintve sokszorosa hazánkéhoz viszonyítva. A napelemmel megtermelt energia alternatívája lehet a hagyományos, döntően fosszilis energiahordozók elégetésén alapuló hőenergia előállításnak.

 

Napelemes áramtermelés felfedezése

Mint sokminden más a tudományban, a napelem is egy véletlennek köszönhető. A hatvanas években végzett kísérlet során Willoughby Smith jött rá, hogy a tenger alatti kábelnél alkalmazott szelén másként viselkedik éjszaka, illetve a nappali világosságban. Később William Grylls Adams kezdte vizsgálni a szelén vezetési tulajdonságait ezen gondolati síkon elindulva, s jött rá, hogy a fény hatására elektromos áram keletkezik benne. A jelenségre utalva nevezte el ezt a fajta áramtermelést fotovoltaikus elektromosságnak. Bővebben a napelem történetéről.

 

Aki pedig a konkrét gyártási folyamatára kíváncsi az a következő linken található bejegyzésünkből megfelelő képet kaphat a napelem előállításának lépéseiről.

 

Napelem típusok

Három típusáról érdemes beszélnünk, az amorf, a vékonyfilmes és a kristályos modulokról.

 

Az amorf, vagy más néven vékonyrétegű napelem

amorf napelemOlcsó, de gyenge hatásfokú (5-8%-ék) napelem. Nem tagolt, felületét egyetlen fekete árnyalatú amorf kristály alkotja. A gyártás során általában valamilyen hordozóra, például üvegre vagy vékony acéllemezre viszik fel. Előnye, hogy közel 100x vékonyabb lehet a kristályos változatnál és kevésbé érzékeny a melegedésre valamint szélesebb fényspektrumot tud hasznosítani. Nagyobb felülettel rendelkező épületeken alkalmazhatók előszeretettel. A napelem felülete szép homogén vagy átlátszó is lehet, továbbá hajékony kivitele lehetővé teszi építészeti szempontból történő változatos kihasználtságát. Hátránya a gyenge hatásfok, a nagy felület ígénye és a rövidebb élettartam (kb. 10 év).

Poli és monokristályos napelemek

A kristályos modulokon belül poli és monokristályos napelemeket különböztetünk meg. Jelenleg a kristályos a leginkább elterjedtek, ezek a leginkább kiforrottak.

 

Monokristályos napelem és cellaMind a mono, mind a polikristályos modul szilícium félvezetőre épül, a különbség közöttük a gyártás technológiájában van. A mono modulok félvezető kristályait egyetlen tömbben gyártják, a polikristályosokét pedig több részben készítik el.

 

Mivel más a gyártási folyamat, más jellemzői is vannak a különféle napelemeknek. A polikristályos modul szórt fényben jobban teljesít, egyetlen cella termelés csökkenése kevésbé befolyásolja a többit, jellemzően egyenletesebb teljesítménnyel dolgozik.

 

Polikristályos napelem és cellaA mono modulok optimális tájolás és dőlésszög mellett nagyobb teljesítményt adnak le, mint a polikristályosak, de ez mindig pillanatnyi érték. A nem optimális esetekben, gyakorlatilag napi egy-két óra kivételével, a leadott teljesítményük kisebb, mint a polikristályosoké.

 

Egy éves viszonylatot tekintve viszont az éves hozamuk kb. megegyező, nincs jelentős eltérés közöttük.

 

Vékonyfilmes modul

Vékonyfilmes napelem

Ilyen napelem esetén a félvezető réteget rendkívül vékonyan egy üveglapra integrálják. A vékonyfilmes moduloknak magas a hatásfoka, de az élettartamuk jellemzően 15 év.

 

A mi éghajlati viszonyaink között speciális esetek kivételével vékonyfilmes modul használatát nem javasoljuk. A jelenleg általánosan forgalomban levő modulok hatásfoka 15-19% között van. Ez a mutató azt jelenti, hogy az adott napelem a napsugárzás hány százalékát képes elektromos energiává alakítani. Vigyázat, ez a szám becsapós, a nagyobb hatásfok nem jelent nagyobb teljesítményt!

 

Mik azok a „smart” napelemek?

Kioto Solar smart napelemHonlapunkon van egy utalás arra, hogy egymással sorba kötött moduloknak ugyanolyan tájolásúnak és dőlésszögűnek kell lenniük, mivel ha egy napelem árnyékba kerül, vagy más szögben éri a nap és gyengébben termel, mint a sorban a többi, akkor lerontja a többi teljesítményét is. Nos, erre a problémára léteznek speciális megoldások, az ún. „smart” napelemek. Ezeknek az a lényege, hogy minden egyes elem külön munkapont keresővel, „mpp tarckerrel” rendelkezik, így minden modulról optimális teljesítmény nyerhető. Ezekhez természetesen speciális inverter is szükséges. Ez a fajta megoldás időszaki árnyékolás, tagolt tetőfelület esetén alkalmazható. Egy ilyen rendszer minimálisan drágább a hagyományoséval, de a többlet hozamuk azokhoz képest kb. 25%! Természetesen kínálatunkban a Kioto smart napelemei is szerepelnek.

 

Ha felkeltettük érdeklődését és Ön is szeretne házára egy napelemes rendszert, viszont nem tudja milyet válasszon, úgy kérje szakembereink tanácsát!

 

A napelem hatásfok számításának képlete

A hatásfok (η, "eta") százalékosan fejezi ki, hogy a napelem mennyi napenergiát képes átalakítani elektromos energiává. A hatásfokot a következő képlet szerint számítják:

η = Pm/ E * Ac

Ahol:

Pm: a fényelem által leadott maximális teljesítmény,
E: a napsugárzás energiája (W/m2),
Ac: a napelem felülete (m2)

 

Milyen napelem modult érdemes választani?

Napelem a háztetőnAmennyiben napelem telepítését és megrendelését fontolgatja, mindenképpen érdemes jobb nevű európai gyártó modulját választani. Olyan gyártóét, ahol a panelek gyártása nem csak „virtuálisan” történik, olyan gyártóét, ahol saját gyártósorukon dolgoznak. Ezek a napelemek számtalan előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, náluk nem csak üres frázis a 25 év garancia. Ráadásul vállalatunk szinte kínai áron tudja a prémium minőségű modulokat biztosítani, köszönhetően a gyártóval kialakított szoros együttműködésnek, valamint a hosszútávra szóló árstratégiának. A gyártóval együtt a „nagy forgalom, kis haszon” elvét valljuk.

Az általunk forgalmazott fotovillamos rendszerek kizárólag európai gyártású modulokból állnak, a legszigorúbb követelményeknek is megfelelnek. A napelemek fő jellemzője a legmodernebb technológián alapuló magas termelés, a mechanikai ellenálló képesség. A kábelek tűz és UV állóak, a csatlakozók svájci, a tartókonzolok német gyártmányúak.

Érdekel melyik a jegjobb modul!

 

 

Kioto Solar modulok

Kioto Solar napelemVállalatunk 2014-ben stratégiai megállapodást kötött az osztrák Kioto Solar gyárral. Az általunk forgalmazott kiváló minőségű panelekre 10 év teljeskörű, áramtermelő képességének 90%-ára 10 év, valamint 80%-ára 25 év garanciát vállalunk. Ezt a garanciát nem csak vállalatunk, a gyártó is vállalja. Nagyon fontos megjegyezni, hogy mivel ezek a napelemek osztrák gyártmányúak, így garanciális probléma esetén akár a gyártóhoz is fordulhat. A Kioto Solar modulok minden szempontból kiválóak. Nem csak áramtermelő képességük tekintetében, de egyéb, mechanikai szempontok alapján is. A Kioto Solar panel minden egyes építőeleme többszörösen ellenőrzött minőségű európai gyártótól származik. A Kioto Solar napelemeknél csak pozitív tolerancia a megengedett, ez azt jelenti, hogy egy 250 W névleges teljesítményű napelem csak 250 W feletti ellenőrzött teljesítménnyel kerülhet forgalomba. A speciális sarok kialakításnak köszönhetően sokkal jobb a vízelvezető képességük.

 

Milyen előnyei vannak Kioto Solar napelemeknek?

 • 10 év teljeskörű termékgarancia
 • 25 év lineális teljesítménygarancia
 • Nagy terhelési alkalmasság kis terméksúlynál is
 • Kiváló minőségű európai alapanyagokból készül
 • Vízelvezető és sarokvédett keret kialakítás műszaki biztonság, rugalmasság és homogén dizájn
 • Optimális gyengefény alkalmasság magasabb hozamhoz

 

Kioto Solar Power 60

Kioto Solar Smart 60

 

 


 /upload/files/313/fronius-2190.png