10kW-os napelem rendszerek

Mi határozza meg egy 10kW-os napelem rendszer árát?

Számtalan szempont befolyásolhatja a 10kW-os napelem rendszer árát és kapacitását. Sajnos nem minden lakóépület alkalmas a rendszerek telepítésére, éppen ezért okvetlen szükség van egy előzetes felmérésre.

A szakemberek ilyenkor megvizsgálják az ingatlan tájolását, a környezetben lévő árnyékoló tényezőket, a tető szerkezetét és dőlésszögét. A legtöbb napfény dél-keleti vagy dél-nyugati irányból érkezik, ez az elhelyezkedés a legideálisabb a napelemek számára. A tetőszerkezetnek kellően strapabírónak kell lennie, hogy biztonságosan elbírják a panelek súlyát. 1 db napelem panel elérheti a 17-20 kg közötti értéket. A tetőfelület mérete sem mindegy, hiszen a napelem rendszerek nagyságától függően a panelek darabszámának növekedésével már jelentős tetőfelületre lehet szükségünk. Egy10 kW-os napelem rendszer telepítéséhez elvárható tetőfelület jelen esetben elérheti hozzávetőlegesen az 50m²-t. Továbbá meghatározó tényező még a tető dőlésszöge is, ami akkor a legjobb, ha 25 és 45 fok közé esik. Fontos tényező még, hogy a paneleket ne árnyékolja le semmi, ellenkező esetben romlik azok hatásfoka. Ilyen árnyékoló behatás lehet például egy másik épület vagy egy nagy fa.

Konkrét árat nem lehet mondani, mindössze a felmérést követően, de megközelítőleg egy 10kW-os napelem rendszer nagyjából 3 millió 400 ezer és 4 millió forint közé tehető. Ehhez mindösszesen 25db Risen napelem panelra van szükség, ami segítségével már egy 41 ezer forintos villanyszámla könnyű szerrel kiváltható. Az árban benne vannak a panelek, az inverter, a kábelek és a munkadíj is, továbbá az áramszolgáltatói (E.ON, NKM Zrt., ELMÜ-ÉMÁSZ) engedélyeztetés is.

10kW-os napelem rendszer
10kW-os napelem rendszer

Kiknek javasoljuk a 10kW-os napelem rendszert?

A 10 kW-os rendszerek javasoltak mindazon a nagyobb háztartásoknak, akik jelentős energiát használnak fel. Ideális lehet egy teljesen megújuló energiára épülő háztartás számára, ahol a mindennapi berendezések között (mosógép, mosogatógép) a családtagok által használt elektromos készülék is szép számban megjelennek, továbbá van klíma, illetve a kertben öntözőrendszer, esetleg szauna vagy már egy elektromos autó is áll a garázsban.

A napelemekkel nem csak ingyen energiát termelhetünk, hanem a környezetet is kímélhetjük, hiszen nincsen káros anyag kibocsátás. A mai modern napelemes rendszerek lehetőséget adnak a megtermelt energia egy részének visszatáplálására, tehát a fel nem használt energiát az áramszolgáltató rendszerébe be lehet táplálni némi ellenszolgáltatásért cserébe. Viszont jó, ha tudjuk, hogy közel sem kapunk érte annyit, mint amennyit mi fizetünk érte!

Gyakran merül fel kérdésként, hogy mi történik, ha nem süt eleget a nap – jellemzően a téli időszakban – és a rendszer nem termeli meg a háztartás számára szükséges energiát. Ilyen esetben sem kell kétségbe esni, hiszen továbbra is van lehetőség a hagyományos módon a szolgáltatótól áramot vételezni.

Ha szeretnéd lenullázni a rezsid egy jelentős részét, akkor mindenképpen érdemes megfontolni a napelemes beruházást.

Kérj árajánlatot egy 10kw-os napelem rendszerre űrlapunk kitöltésével most!