6kW-os napelem rendszer

Mi befolyásolja egy 6kW-os napelem rendszer árát?

Egy 6kW-os napelem rendszer esetén konkrét árajánlatot csak abban az esetben lehet pontosan elkészíteni, ha minél több paraméter rendelkezésünkre áll a felszerelni kívánt napelem rendszerről, illetve a helyről ahová azt telepíteni szeretnénk. Nézzünk pár olyan tényezőt, melyekre mindenképp gondolni kell egy ilyen beruházás alkalmával.

Ott van rögtön a tetőszerkezet, amely mérete, formája meghatározza, hogy mennyi napelemet lehet rá felszerelni. A napelemek darabszáma nyomban befolyásolja majd, hogy mekkora rendszerben van lehetőségünk gondolkodni. Igen ám, de mekkorára van szükségünk? Ehhez kiszámításához tisztán kell látnunk a házban található jelenlegi fogyasztók pontos számát és gondolnunk kell a későbbi bővítés lehetőségére is. Ha nem így járunk el, akkor egy későbbi elektromos autó vásárlása esetén annak rendszeres napi töltése már problémát okozhat.

A szóban forgó 6kW-os rendszer esetében 15db napelem panel felszerelésének megfelelő helyet kell biztosítani. Ez nagyjából 30m² szabad tetőfelületet igényel. A tetőszerkezet állapotán kívül annak dőlésszöge is fontos, hiszen a napsugarak beesési szöge kihatással lesz a napelem teljesítményére. Ideálisnak a 25-45° között tartományt szokták megadni. A lakóépület tájolása sem elhanyagolható tényező, ugyanis a dél-keleti, dél-nyugati tájolású házak esetében a napelemek több napfényhez jutnak, így sokkal hatékonyabb energiatermelést tesznek lehetővé. Amire még gondolni kell az esetleges árnyékolást befolyásoló tényezők, mint a szomszéd lakóépület vagy éppenséggel egy óriásira nőtt fenyő a kertben.

Ami még befolyásoló tényező az maga a napelem panelek típusa és márkája. Cégünk jelenleg vagy Canadian Solar vagy Risen napelemeket szerel. A felszerelni kívánt inverter típusa vagy SolarEdge, Fronius Symo esetleg Huawei szokott lenni. Számít még a napelem panelek rögzítéséhez használt tartószerkezetek márkája, ehhez profi Würth tartókonzolokat szoktunk használni, a különböző csatlakozók, megszakítók és vezetékek minősége és márkája, valamint a kivitelező szakemberek munkadíja.

Jelenleg egy 6kW-os napelem rendszer teljes költsége úgy 2.600.000 – 2.700.000 forint közé tehető, ami tartalmazza az áramszolgáltatói (E.ON, NKM Zrt., ELMÜ-ÉMÁSZ) engedélyeztetést és a szükséges kivitelezési munkadíjakat is.

6kW-os napelem rendszer
6kW-os napelem rendszer

Kiknek ajánljuk a 6kW-os napelem rendszert?

Elsősorban olyan családok figyelmébe ajánljuk a fenti rendszert, ahol 24.500 forint körüli villanyszámla kiváltására szeretnének egy kiszámítható hosszú távú és zöld beruházásos megoldást találni a jelenlegi energiaválság közepette. Továbbá ajánljuk azoknak az egy vagy kétgyermekes családoknak, ahol az átlagosnál több elektromos berendezés is található és a tervek között szerepel például egy elektromos autó, vagy éppenséggel már van is és 40-50km-t használják is.

A rendszerek kiépítésével kapcsolatban még kérdésként szokott felmerülni, hogy mi történik abban az esetben, ha idővel kevésnek bizonyul a jelenlegi rendszer által megtermelt elektromos áram? Az egyszerű és kézenfekvő válaszunk, hogy ilyen esetben sem kell kétségbe esni, hiszen továbbra is van lehetőség a szolgáltatótól áramot vásárolni, így könnyű szerrel pótolható a hiányzó mennyiség. A másik lehetőség pedig a rendszer továbbfejlesztésében rejlik. Minden általunk kiépítésre kerülő napelemes rendszer esetében a lehetőség adott. Így egy nagyobb inverter és néhány extra napelem panel felszerelésével bármikor lehetőségünk van kibővíteni a hálózatunkat. Itt csupán a tetőfelület és az ott figyelőmbe veendő paraméterek szabhatnak határt.

Felkeltettük az érdeklődésed és szeretnéd lenullázni villanyszámládat? Akkor kérj árajánlatot 6kW-os napelem rendszerre az az űrlapunk kitöltésével most!