Aktualitások a napelemes piacon 2023

Aktualitások a napelemes piacon 2023

Az utóbbi időkben, jellemzően tavaly október óta rengeteg bizonytalanság jellemzi a napelemes piacot. Ennek oka, hogy a kormány egy hirtelen és átgondolatlan döntéssel 2022 október 31-ével elvette azt a lehetőséget, hogy a háztartási napelem rendszerek a közcélú hálózatba táplálják be a megtermelt, de helyben nem elfogyasztott villamos energiát. A köznyelv ezt hívja napelem stopnak, vagy hálózati betáplálás felfüggesztésnek.

Ezzel egy időben különböző hírek terjedtek el a jelenleg érvényben levő szaldó elszámolás megszüntetéséről. A szaldó és bruttó elszámolásról itt olvashat többet: (Szaldós és bruttós elszámolás). Ennek a kommunikációja az volt, hogy erre Uniós előírás miatt van szükség.

Nos, ez nem igaz. Mármint az Uniós szabályozás pontosan arról rendelkezik, hogy a 2024 után telepített napelem rendszerek elszámolása már nem lehet szaldós. Az EU-ban nem szokás egyik napról a másikra új jogszabályokat bevezetni, főleg nem visszamenőlegesen.

Tehát, hogy mindenki tisztán lásson, néhány pontban leírom az aktualitásokat, és hogy mi várható a szabályozást tekintve.

  1. A 2022 október 31-e előtt beadott napelemes igényekre a szaldó elszámolás vonatkozik.
    Ez a jelen álláspont szerint 10 évre fog vonatkozni, a 10 év letelte után a rendszer tulajdonosa más elszámolásra tér át (ami valószínűleg a bruttós elszámolás lesz).
    Még nincs arról döntés, hogy ez a szaldó elszámolás éves, vagy havi lesz, de rövidesen tisztázódik.
  2.  A már hálózatra kapcsolt napelem rendszerek esetében a szaldó elszámolás a hálózatra kapcsolástól számított 10 évre vonatkozik, utána a bruttós elszámolásba kerül a termelő.
    Kivétel itt is van, ha bővíti a rendszert úgy, hogy a névleges teljesítménye nagyobb lesz, akkor a szaldós elszámolást újra 10 évre megkapja.
  3. A már több, mint 10 éve telepített rendszerek esetén még nincs döntés, hogy ezek bővítésekor mi történik.
  4. A hálózati betáplálás felfüggesztés felfüggesztése (milyen érdekes dolgokat hallani, mint pl. a rezsicsökkentés csökkentés) 2024 január 1-ével várható, de lehet, hogy bizonyos területeken már korábban is.
  5. A 100%-os támogatású napelem pályázatok nem érnek véget, a kormány ígéretet tett ennek a felgyorsítására. Ezeknél a pályázatoknál már a kiírásban feltétel volt, hogy a kedvezményezettek a bruttó elszámolás bevezetésekor áttérnek arra, ez nem változott.
    Felmentést viszont nem kapnak a hálózati kitáplálás tilalma alól, az rájuk is vonatkozik. Kivétel csak az, ha az áramszolgáltatói igénybejelentés megtörtént 2022. október 31-e előtt.