Kérdése van?
Szakértőink bármely kérdésére kimerítő választ adnak. Kérjen visszahívást!
Többet szeretne tudni?
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Referenciák

Smart napelem szerelés Kecskeméten

8 kW-os SolarEdge rendszer telepítés.

Hajdúhadház 50 kW

BMB Boros Hajdúhadház 50 kW-os solár rendszer szerelés.

Lestár Szakközépiskola Kecskemét

Solar panelek telepítése Kecskeméten a Lestár Szakközépiskola tetejére.

Hírek

600 napelem segíti a szegedi távfűtést

Az elmúlt néhány év a Szegedi Távfűtő Kft.-nél is az energiabarát beruházások időszaka volt.

Kalifornia és az új építésű ingatlanok

Kalifornia államban 2020-tól kötelezővé tennék a napelemmel történő felszerelését az új építésű ingatlanok esetében.

Az Apple kizárólag megújuló energiát alkalmaz!

Apple és az energiatakarékosság.

Tudástár

Minőségi és környezetbarát tanúsítványok

Ismerje meg milyen minőség és környezetbarát tanusítványokkal találkozhat az ember a napelemek világában.

Napelem ingyen hitelből

Ha most azt kérdezi, hogy mindez hogyan lehetséges, akkor ez a cikkünk Önek szól!

Napelemes elosztói teljesítménydíj

Eddig szinte semmit sem lehetett tudni erről, csak annyit, hogy bevezetik. Mostanra viszont megszületett a végrehajtási rendelet is.

Napelemes tartószerkezetek

Lapostetős rögzítésA napelemek megfelelő rögzítéséhez, legyen akár lapos, vagy ferde tetős, esetleg földi telepítésű rendszer, a megfelelő tartókkal tervezett tartószerkezet szükséges. A tartók anyaga a legtöbb esetben alumínium, mivel csekély a tömege, könnyű mozgatni, telepíteni, valamint nem kell tartani attól, hogy idővel elrozsdásodik. Több tartószerkezet gyártó létezik, itt is érdemes szem előtt tartani, hogy „az olcsóbb a drágább”. Érdemes valamelyik nagynevű európai gyártó rendszerét választani, mivel már nagyon komoly tapasztalatokkal és referenciákkal rendelkeznek ezen a téren. A legjobb választás a német Schletter tartószerkezete. Az előre gyártott komponenseikből bármilyen épület tetejére, falára, bármilyen talajra viszonylag egyszerűen, de maximális biztonsággal rögzíthetők a napelemek.

 

Maga a napelem tartó rendszer felépítése az alapokat tekintve nem bonyolult. Ha veszünk egy teljesen átlagos cseréptetős épületet, a napelemek rögzítéséhez a következő elemek szükségesek:

A cserép alá kell szarufahorog, ami a napelemek tartó sínjeit fogja a tetőhöz rögzíteni. Az alumínium sín, amihez köztes és vég leszorítókkal lesznek rögzítve a napelemek. Nagyjából ennyi, így nem is tűnik túl bonyolultnak. De különböző formájú cserepekhez különböző szarufa horgok kellenek, sőt a zsindely és a lemeztetős szereléshez egészen más elvű a rögzítés a szarufához.

Szarufahorog KlickTop szarufahorogAlumínium sinVégleszorítóKöztes leszorító

A lapos tetős épületekre többféle megoldás létezik, többek között attól is függ, hogy milyen a tető anyaga, szigetelése, súlyozható –e a tető, stb. Itt már számolni kell szél és hó terheléssel, vízelevezetéssel, át lehet –e fúrni a tetőt, stb. De alapjait tekintve nem sokkal összetettebb, mint a ferde tetős tartó szerkezet, bár az anyagmennyiség több, mint a kétszerese a ferde tetős konzolnak.

 

Tartószerkezetek földi telepítésű rendszerekhez

A földi telepítésű rendszerekhez is több megoldás létezik, itt a tartókat lehet betonozni, talajcsavarokkal rögzíteni, vagy lehet egybe épített rendszerre rögzíteni a napelemeket. Ezeket a földi telepítésű napelem rendszereket már minden esetben számítógéppel szoktuk megtervezni, a speciális igényeik miatt.

Földre telepített rendszerekFöldi telepítés 1Földi telepítésFöldi telepítésFöldi telepítés


 /upload/files/313/fronius-2190.png