Kérdése van?
Szakértőink bármely kérdésére kimerítő választ adnak. Kérjen visszahívást!
Többet szeretne tudni?
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Referenciák

Napelemes rendszer a Római Katolikus Plébánia területén

Dunaújvárosban a Római Katolikus Plébánia részére telepítettük ezt a 12,5 kW-os napelemes rendszert.

Pályázati napelem telepítés Bácsborsódban 2

Újabb pályázaton elnyert 17,5 kW teljesítményű napelemes beruházást valósítottunk meg.

Hírek

Körösújfalun épülő fotovoltaikus erőmű

A Magyar Villamos Művek Zrt. a Békés megyei Körösújfalun építi meg naperőművét.

Szuperolcsó napelem nyomtatás

A Newcastle-i Egyetem kutatócsoportja inmáron laboratóriumi körülmények között is olcsón tudja létrehozni a paneleket. Csak egy műanyag hordozó és egy nyomtató kell hozzá.

Négymillió napelem a Tibeti-fensíkon

Kelet-Kínában 4 millió napelemtábla található a Tibeti-fensíkon amely az űrből is jól látható.

Tudástár

Napelemes elosztói teljesítménydíj

Eddig szinte semmit sem lehetett tudni erről, csak annyit, hogy bevezetik. Mostanra viszont megszületett a végrehajtási rendelet is.

Melyik lesz a legjobb napelem modul 2017-ben?

Frissítettük cikkünket, melyből megtudhatja melyik az általunk forgalmazott legjobb napelem modul.

Napelemek telepítésekor bevezetett szigorítások

Az E.ON által a napelemek telepítésekor bevezetett szigorításokkal kapcsolatos fontos tudnivalók.

Napelem vs napkollektor

 

NapkollektorNapelem segítségével elektromos áramot (pl. villanyt), míg a napkollektor segítségével hőt (pl. meleg vizet vagy fűtésrásegítést) tudunk előállítani.

 

A legfontosabb különbség energia ellátás szempontjából a napelemes és napkollektoros rendszer között, hogy a nyári hónapokban a bőségesen rendelkezésre álló napenergiából nyert fölös energiát a napelemes rendszernél vissza tudjuk táplálni a hálózatba, ezzel is csökkentve költségünket.

Sajnos a napkollektornál erre nincs lehetőségünk, így ott csak annyit tehetünk, hogy a nyári igényekhez mérten válasszunk ki a megfelelő napkollektoros rendszert és elfogadjuk, hogy télen csak kevesebb hányadát fogja fedezi a melegvíz igényeinknek.

 

Ha a gondos tervezést vesszük alapul, akkor elmondható, hogy napkollektorral hozzávetőlegesen az éves melegvíz igényünk 60-70%-a fedhető le, napelemes rendszer segítségével pedig a családunk villamos energia igényének közel 100%-a.

 

A fenti villamos energia igényt biztosítani képes napelemes rendszer komplett ára bruttó 1,5 millió forint körül mozog. Ebben benne van az engedélyeztetés, beépítés, és minden járulékos költség. Napkollektoros rendszer esetében ez az ára 1,0-1,4 millió forint között mozog (fűtésrásegítés nélkül) a meglévő rendszerhez csatlakoztatva és működőképes állapotba hozva.

 

Napelem esetén figyelembe kell venni, hogy mennyire déli tájolású a tetőnk, van-e elegendő felület, és mekkora része lesz árnyékolt a felhasználni kívánt területnek. Továbbá jó felkészülni arra is, hogy a lakásban a napkollektor tartályának ill. a naperőmű inverterének is helyet kell biztosítani.

 

A napkollektor kevésbé érzékeny a kisebb árnyékolásra és a déli irány meglétére. Egy átlagos háztartáshoz már elegendő 8-10 m2 szabad déli tetőfelület 35-45 fokos lejtéssel.

 

A naperőműnél viszont fontosa déli irány megléte valamint az a jó, ha csak elvétve éri árnyék a napelemeket. Ezeknél kb. 18 m2 napos tetőfelületre van szükség és 30-40 fokos dőlésszögre.

 

Midezek tükrében mégis azt kell szakmai szemmel mondanunk, hogy ha a lehetőségeink adottak, az éves megtakarításokat figyelembe véve ma Magyarországon a napelemes rendszer jobb választás.


 /upload/files/313/fronius-2190.png