Kérdése van?
Szakértőink bármely kérdésére kimerítő választ adnak. Kérjen visszahívást!
Többet szeretne tudni?
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A napenergia és a kert kapcsolata

Az elmúlt évek napenergiát hasznosító kerti berendezései közül számos ötlettel találkoztunk mind a hazai mind a külföldi piacokon. Mi most ezek közül szemezgettünk.

 

Mindjárt itt az első, a napelemes lámpa vagy napelemes szikla, amely egész éjszaka világít miután napközben a napsütés feltöltötte az akkumulátorát. Használhatjuk a szépen rendezett kertünkben hangulatvilágítására, de akad belőle olyan nagy teljesítményű darab is, amely a házfalra szerelhető és a hagyományos lámpatestet hivatott kiváltani.

 

Ha már a rendezett kertnél tartunk megemlíthetjük a napelemes szökőkutat is, amely többféle szórófejjel kapható és segítségével a kis kerti tavunk hangulatát tudjuk fokozni nem csak a gyerekek de a család többi tagjának nagy örömére.

 

Aztán különlegességként megemlíthetjük azokat a speciális öntözőberendezéseket, amelyeket egy kertrendezés keretén belül telepíthetünk a házköré és szintén napenergiával működnek.

napelemes öntözőrendszerItt érdemes megjegyezni, hogy már megjelentek a piacon a nagy mezőgazdasági területek öntözését kiszolgáló naperőművek is. A bal oldali képen is egy ilyen rendszer megvalósítása látható. Az elmúlt években Bécsben egy kísérleti projekt keretén belül már ipari méretekben is tesztelték az ilyen rendszereket és a vízellátásához használt dízelmotorral hajtott szivattyúkat lecserélték naperőmű által vezéreltekre.

 

Belefuthatunk a piacon a neves Hörmann kapugyártó cég újonnan kifejlesztet kapumozgató rendszerébe is, amely akkumulátorról működik, s környezetkímélő módon már napelemmel is tölthető. Ezáltal megszabadulhatunk a kapuk mozgatásához szükséges kábelek fektetése során megjelenő tetemes költségtől.

 

De kanyarodjunk vissza a mindenki számára könnyen elérhető eszközök irányába. A nyári hűvös felfrissülés legegyszerűbb és talán leghatékonyabb módja egy kerti szolár zuhany, amely a napenergiát hívja segítségül a víz felmelegítéséhez úgy, hogy az egy fillér plusz költségünkbe sem kerül. Segítségével a nap folyamán bármikor átadhatjuk magunkat a zuhanyzás örömének.

 

napelemes ülőgarnitúraA környezetbarát kerti bútorok terén is találtunk egy nem mindennapi darabot. Már kapható olyan ülőgarnitúra, jobban mondva napággyal keresztezett hintaszék, amely tetején napelem található és amíg mi pihenünk a hűsben, addig a kisebb energiaigényű kütyüink töltését és hálózati üzemeltetését elvégzik a felszerelt napkollektorok.

 

Mentés


 /upload/files/313/fronius-2190.png