Kérdése van?
Szakértőink bármely kérdésére kimerítő választ adnak. Kérjen visszahívást!
Többet szeretne tudni?
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

8+1 jó tanács napelemes rendszer vásárlásakor

 

1. Ellenőrizze az ajánlatban szereplő modulok típusát, kérje el azok adatlapját, és a gyártói megfelelőségi nyilatkozatot. Ellenőrizze, hogy az ajánlott modulok megfelelnek–e az IEC 61215:2005 és az EN 61730-1, 61730-2:2007 szabványoknak. Az olyan általános jellegű ajánlatot, ami nem nevezi meg konkrétan a napelem típusát, kezelje fenntartásokkal. Ellenőrizze a modulok gyártóját az interneten. Ragaszkodjon minőségi, európai gyártó termékeihez!


2. Követelje meg, hogy a tartókonzol TÜV minősített legyen. Jó nevű konzol gyártó nem sok van, érdemes európai gyártót választani.


3. Nagyon fontos, hogy a szolár kábel igazoltan tűzálló és UV álló legyen. A napelemeket nem lehet lekapcsolni, egy tűz esetén ez rendkívül fontos lehet. A kábelezés ára nem jelentős tétel a rendszer árában, ezen nem szabad spórolni!


4. A napelem rendszer ajánlatában szereplő invertert ellenőrizze az áramszolgáltató honlapján. Lehetnek olyan inverterek, amiket nem mindegyik szolgáltató fogad el.


5. A napelem rendszer kötelező tartozéka az AC oldali túlfeszültség levezető. Ennek hiányában az óracsere is megtagadható. Ne hagyja, hogy az árajánlatban opcionálisan szerepeltessék, mert az a napelem rendszer nem teljes rendszer.


6. Fontos-e, hogy mono, vagy polikristályos az ajánlott modul? A mi éghajlatunk mellett nincs számottevő különbség a két típus várható hozama mellett. A monokristályos napelemek érzékenyebbek az árnyékokra, a poli modulok ugyanazt a napi energia mennyiséget több idő alatt termelik meg. Gyakorlatilag mindegy, hogy melyik szerepel az ajánlatban. Vékonyfilmes modult azonban semmi esetre sem válasszon!


7. A napelemek hatásfoka nem irányadó szempont. A hatásfok egy olyan szám, ami azt mutatja meg, hogy egységes felületű napelem a beérkező napsugárzás hány százalékát alakítja át elektromos árammá. A 15% hatásfokú 250 W-os modul ugyanannyit termel, mint a 18% hatásfokú. A nagyobb hatásfokú csak néhány cm-rel kisebb, de ennyi a különbség.


8. Csak olyan kivitelező ajánlatát fogadja el, amelyik ellenőrizhető referenciákkal rendelkezik. A "gyakorlat teszi a mestert" nem csak egy mondás, hanem tapasztalat.


+1 Ellenőrizze, hogy a kapott árajánlat valóban teljes körű, minden költséget tartalmazó legyen. Ha nem biztos benne, kérje ennek írásos megerősítését.


 /upload/files/313/fronius-2190.png