Kérdése van?
Szakértőink bármely kérdésére kimerítő választ adnak. Kérjen visszahívást!
Többet szeretne tudni?
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Referenciák

Smart napelem szerelés Kecskeméten

8 kW-os SolarEdge rendszer telepítés.

Hajdúhadház 50 kW

BMB Boros Hajdúhadház 50 kW-os solár rendszer szerelés.

Lestár Szakközépiskola Kecskemét

Solar panelek telepítése Kecskeméten a Lestár Szakközépiskola tetejére.

Hírek

600 napelem segíti a szegedi távfűtést

Az elmúlt néhány év a Szegedi Távfűtő Kft.-nél is az energiabarát beruházások időszaka volt.

Kalifornia és az új építésű ingatlanok

Kalifornia államban 2020-tól kötelezővé tennék a napelemmel történő felszerelését az új építésű ingatlanok esetében.

Az Apple kizárólag megújuló energiát alkalmaz!

Apple és az energiatakarékosság.

Tudástár

Minőségi és környezetbarát tanúsítványok

Ismerje meg milyen minőség és környezetbarát tanusítványokkal találkozhat az ember a napelemek világában.

Napelem ingyen hitelből

Ha most azt kérdezi, hogy mindez hogyan lehetséges, akkor ez a cikkünk Önek szól!

Napelemes elosztói teljesítménydíj

Eddig szinte semmit sem lehetett tudni erről, csak annyit, hogy bevezetik. Mostanra viszont megszületett a végrehajtási rendelet is.

Napelemek várható helyzete 2016-ban

 

A napelemek több éves áresése megállt, sőt érzékelhető méretekben emelkedett is. Ennek több oka volt és van. Legelőször 2015 elején a dollár és az euró árfolyama okozott némi áremelkedést az európai piacon. A napelemek legfőbb költség tényezője a cella, amelyek árát a gyártók dollárban számolják. Az európai piac viszont euróban kereskedik, így a beszerzéskor a magyar napelem telepítők is. Mivel 2015 elején a dollár jelentősen erősödött az euróhoz képest, ez már generált valamennyi áremelést Európában, köztük természetesen Magyarországon is. Ezt a magyar kormány még megtoldotta a napelemekre kivetett környezetvédelmi termékdíjnak nevezett adóval. Ez az adó elég komoly mértékű, csak ez kb. 5% egyszeri áremelést okozott. Ezután a napelemes rendszerek tűzvédelmi előírásai változtak, ezek is komoly költségnövekedést okoztak. 2015 tavaszától ugyanis távkioldós tűzvédelmi kapcsoló beépítését tették kötelezővé közvetlenül a napelemek mellé. Ezekből a kapcsolókból a legolcsóbb, fapados változat is kb. 30 000 Ft, de ennek az a jellemzője, hogy lekapcsolás után csak kézzel, a tetőn lehet visszakapcsolni. Ha valaki meg akarja spórolni a tetőre mászást, az inkább automatát választ, de annak az ára már 50 000 Ft-nál kezdődik. Ebből a kapcsolóból családi házas méretben 1-3 szükséges.

Mi várható 2016-ban?

A cellagyártók egységesen árat emelnek, tehát a napelemek ára nő. Ennek a mértéke 2016-ban kb. 5% lesz. Ha az euró szintén romlik a dollárhoz képest, Európában, tehát Magyarországon is további emelkedést okoz a napelemek árában. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy elemzők 320 Ft-os euró árfolyamra számítanak 2016-ban, az további áremelést fog okozni, a 2015-ös árakhoz képest valamivel több, mint 10%-ot. Forintban kifejezve ez azt jelenti, hogy egy olcsóbb 250 W-os távol-keleti napelem ára 59 000 Ft-ról kb 63 000 Ft-ra nőhet. A prémium minőségű európai modulok ára (ezek jellemzően már 260 W teljesítményűek, de nyártól inkább 270 W lesz a teljesítményük) pedig 72 000 Ft-ról 81 000 Ft-ra nőhet.


 /upload/files/313/fronius-2190.png