Kérdése van?
Szakértőink bármely kérdésére kimerítő választ adnak. Kérjen visszahívást!
Többet szeretne tudni?
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Jön az ultra olcsó napelemek korszaka

Perovszkit kristályA londoni székhelyű portál az IFL Science döntő áttörésről számolt be a perovszkit napelemek kutatásában.

A hagyományos szilícium helyett perovszkit réteggel készült napelemek az energiamegtakarítás terén mára átlépték a 20 százalékos hatékonysági határt, ami az olcsóbb megoldást nyújtó napelemek új generációját hozhatja el.

Az oxfordi egyetem professzora Henry Snaith jelentette be a mostani áttörést jelentő fejlesztést. A 20,3 százalékos hatékonyság mellett a korábbi oxigén és a hő próbákat is sikerrel leküzdötték. (A perovszkit napelemek alkalmazásának fő akadálya, hogy víz, oxigén vagy hő hatására jelentősen veszítenek a hatékonyságukból.)

És hogy miben jobb ez a technológia?

    • akár tízszer annyi napenergiát képesek megkötni, mint a hagyományos szilíciumon alapuló napelem,
    • energiaátalakítási hatásfoka a szilícium alapon készült napelemek hatásfokának közelében van. (Ez az érték évről-évre növekszik. Amíg 7 évvel ezelőtt csak 3,8, négy éve már 10 százalékos, a mostani bejelentés szerint már 20,3 százalékos! - A szilíciumnál ez 26 %-ék.)
    • előállítási költségei ötöde a versenytársáéhoz képest.


Miután nincs messze az az állapot, ami lehetővé teszi a tömeges gyártásukat a kutatók és más szakembereki is azt jósolják, hogy hamarosan minden gyártó erre az alapanyagra fog áttérni.


 /upload/files/313/fronius-2190.png