Kérdése van?
Szakértőink bármely kérdésére kimerítő választ adnak. Kérjen visszahívást!
Többet szeretne tudni?
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Felhős időben is működő napelem

Forrás: Aalto Egyetem
Szilíciumos napelem
Egyre olcsóbbak és hatékonyabbak lesznek a napelemek. Egyre több kormány ismeri fel, a napenergia hasznosításában rejlő lehetőségeket és támogatja ezen energiaelőállítási formákat.

 

A Fraunhofer intézet által kifejlesztett fekete szilíciumos napelem képes kiküsszöbölni azt a jelentős problémát, hogy a napelem csak akkor működik igazán jól, ha közvetlen, erős napsugárzás éri őket. A kutatók un. fekete szilíciumos napelem létrehozásán fáradoztak, amely több fényt nyelt el és még felhős napokon is működőképes maradt. Egészen mostanáig, ezek a kísérletek nem hoztak olyan eredményeket, hogy hatékonyságuk felvegye a versenyt a normál napelemekkel.

 

A kísérletben szereplő szilíciumos napelem a napfény energiájának 22,1 százalékát volt képes elektromossággá alakítani. Ez közel 4 százalékos növekedés a korábbi rekordhoz képest!

 

Igaz, ez még mindig messze van a hagyományos szilíciumos napelemek rekordját tartó 40 százalékos hatékonyságától, és a legnagyobb kísérleti napelem területe is egyelőre csak 9 négyzetcentiméter, de már jól jelzi, hogy a kutatások jó irányba mutatnak és a fekete szilíciumos napelemek is valódi versenytársakká válhatnak rövid időn belül, ezzel is csökkentve a napenergia költségeit.


 /upload/files/313/fronius-2190.png