Kérdése van?
Szakértőink bármely kérdésére kimerítő választ adnak. Kérjen visszahívást!
Többet szeretne tudni?
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ablaknak is használható átlátszó napelem

 

Átlátszó napelemA michigani állami egyetem kutatóinak sikerült működő átlátszó napelemet készíteniük, amelyet teszteltek és hamarosan gyártásba is kerülhet. Eddig két cég jelezte, hogy a napelemként funkcionáló ablakok gyártását szívesen vállalnák. Szerintük ugyanis az ilyen ablakok 40%-kal kerülnének mindösszesen többe, mint a normál nyílászárók, viszont akár a megtakarított energiának köszönhetően már egy év alatt visszahozhatnák az árukat.

Jelenleg az egyedüli probléma ezekkel az átlátszó napelemek, hogy nem annyira hatékonyak, mint a hagyományosak. Ami viszont előny, hogy ezáltal olyan felületek lennének kihasználva energiatermelésre amelyek eddig kihasználatatlanok voltak. Ennek tükrében még az 1%-os energiahasznosítás is kifizetődő lehet, amit jelenlegi stádiumban az átlátszó napelemek tudnak produkálni.

Mindez hogyan lehetséges?

A két cég közül az egyik a Solaria cég olyan ablakokat készít és forgalmaz, amelyekbe vékony fotovoltaikus cellákat épít be, melyek az emberi szem számára gyakorlatilag láthatatlanok és így nem zavaróak. A másik pedig a Solar Window Technologies akik áttetsző és kevésbé áttetsző, az ablakra utólag felszerelhető - többféle színben kapható - napelem-felületeken kisérleteznek.


 /upload/files/313/fronius-2190.png